Babakorszakok – Ti éppen hol jártok?

A legtöbb anyát, különösen az első gyereknél, váratlanul éri az a rengeteg változás, amit az újszülött érkezése magával hoz. Olyan jó volna mindent tökéletesen csinálni! De hogy ez ennyire fárasztó, azt senki sem mondta – sokan ilyen érzések közt vívódnak, és bizony megrettennek egy kicsit: mindig ilyen nehéz lesz? A különböző fejlődési szakaszoknak köszönhetően idővel változnak a szülők számára tartogatott kihívások.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 23. Hello Baby

Újszülött kor

Csak szoptatás és testközelség

Bár egy újszülöttet elég könnyen boldoggá lehet tenni azzal, ha bármikor szophat, amikor csak kéri, és sokat testkontaktusban tartjuk. Ez eleinte igencsak megrémítheti a szülőket, akik máris attól tartanak, hogy elkényeztetik a csöppséget. Pedig erről szó sincs! Az ő viselkedését alapvetően az ösztönei határozzák meg, nem a tudatos szülő-manipulálás szándéka vezérli. Különösen az esti órákban uralkodik el a nyugtalanság sok kisbabán. Más nem is használ, csak a folyamatos dédelgetés, szoptatás. Megnyugtatja a hordozókendő, a szoros körülöleltség. Könnyen úgy érezheted, hogy éjjel-nappal, minden perced a baba körül forog. De kitartás! Ennek is, és az akár egy óra hosszat tartó szoptatásoknak is vége szakad egyszer.

3-7 hónapos korig

Kinyílik a világ

A változás nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, hanem folyamat. Egyre többet észrevesz környezetéből, egyre több részletre odafigyel. Elkezdik érdekelni a hangok, megtanul különbséget tenni közöttük. Hat-hét hetes kora óta szélesen visszamosolyog, ha kedvesen szólunk hozzá. Továbbra is lelkesen szopik, de azért egyre feltűnőbb, milyen könnyen elterelődik a figyelme. Izeg-mozog szoptatás közben, egy-egy érdekesebb zörejre fel is kapja a fejét. Már nemigen fordul elő 20-30 percnél hosszabb szoptatás – mintha nem érne rá ennyi időt tölteni ezzel. Az sem ritka, hogy 4-5 perces szopásokkal is beéri. Megkezdődik a fogzás, ami már hetekkel a fog tényleges áttörése előtt nyugtalanná teheti. A hordozókendőben már nem érzi olyan jól magát a szülő teste felé fordítva – elérkezett a háti hordozás ideje, mert onnan jobb a kilátás.

7-12 hónapos korig

Mozgás és mozgás

Nyughatatlan korszak, tele kíváncsisággal, felfedezési vággyal – és keserves csalódásokkal. Hányszor és hányszor sikerül megkaparintani valami izgalmasat, amit máris elvesznek tőle a nagyok azzal a felkiáltással, hogy nem szabad! Nem könnyű feldolgozni a sok “nem”-et. Biztosan ez is közrejátszik abban a fogzás meg-megújuló rohamai mellett, hogy az éjszakák igencsak nyugtalanná válnak. Az éjszakát korábban többé-kevésbé végigalvó babák most éjszakánként akár 6-7-szer is felébrednek. A babák egy része szívesen fogadja a szilárd ételeket, más részük inkább csak kóstolgat. Szülei és a többiek közt nagyon is különbséget tud tenni, ezért előfordulhat, hogy idegenek, ritkábban látott rokonok közeledési kísérleteire rémült sírással reagál.

A cikk itt folytatódik!