Babát a lányoknak, autót a fiúknak? Tilos!

Egy ausztrál civil szervezet arra szólította fel a szülőket, hogy ne vegyenek nemi sztereotípiák alapján ajándékokat a gyerekeinek. Egész pontosan úgy fogalmaztak: aki kerüli az efféle vásárlást, annak helyén van a szíve…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 16. Családháló

A Greens nevű szervezet felhívása természetesen óriási botrányt kavart, így épp visszafelé sült el, mint azt a kezdeményezők szerették volna. A szülők egyrészt azon háborodtak fel, hogy miért szól bele bárki abba, mi kerüljön a fa alá, másrészt szó sincs arról – a Greens véleményével ellentétben  -hogy a babákat ráerőltetnék a lányokra, az autókat pedig a fiúkra.

boy-doll-play

A Greens célja egyébként eredetileg az volt, hogy legyen vége annak a korszaknak, ami a lányokat lányokként, a fiúkat fiúkként neveli, hiszen így a szülők eleve kizárják annak lehetőségét, hogy a lányok felnőve férf, a férfiak női munkakört töltsenek be.

A gender-specikfikus játék témája régóta terítéken van, ám úgy tűnik, a Greens túllőtt a célon. Egy anyuka így írt a témával kapcsolatban: „A lányomnál nagyjából két évig tartott a Barbie-korszak, aztán többé rá sem nézett a babákra. Szívesen játszik az öccse legójával, színez, rajzol, biciklizik. A nemi sztereotípiákon alapuló játékai ellenére nem öltözteti rózsaszínbe a lány plüssöket, kékbe pedig a fiúkat. Koedukált iskolába jár, és már nem hord rózsaszín ruhákat. Egyébként meg állatorvos szeretne lenni.”

via