Bagdy Emőke: Van visszaút a boldogsághoz

Az emberek egyéni boldogságát jelentősen befolyásolja a támogató családi közeg – mondta az InfoRádiónak Bagdy Emőke a család nemzetközi világnapja alkalmából. A klinikai szakpszichológus kiemelte, hogy az elmúlt száz évben alapjaiban változott meg a család hagyományos szerepe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. május 16. InfoRádió

(Fotó: Földházi Árpád/Mandiner.család) 

Bagdy Emőke elmondta, hogy míg száz évvel ezelőtt az anya a gyermekneveléssel és a családi tűzhely melegének biztosításával foglalkozott, az apa pedig eltartotta a családot, a múlt évszázad ötvenes éveiben munkavállalási kényszerhelyzet állt elő a nőknél. Ez az új helyzet először a családon belüli élet hagyományos szerkezetében okozott változást, hiszen az anya már nem tudta ellátni a korábbi szerepeit. A gyakoribb válások miatt a későbbiekben megnőtt a csonka családok száma, a házasodási kedv csökkenése pedig tovább rontotta az esélyét annak, hogy a család, mint szövetség, mint a gyermek nevelésére rendeltetett egységes szerkezet működni tudjon – magyarázta a szakember, kiemelve azt a szomorú tényt, hogy ma a gyermekek 25 százaléka él egyszülős családban.

A klinikai szakpszichológus arról is beszélt, hogy a kutatók az elmúlt ötven évben számos követéses vizsgálatot végeztek arról, hogy mi teszi az embert boldoggá. „Nagyon megcsappant az individuális boldogság manapság. Ezt csak a szeretetkapcsolatok okozhatják, amelyek első helyén a párkapcsolat és a család áll. Ezek mutatnak pozitív összefüggést a közérzeti, boldogság- és egészségtényezőkkel, illetve a nyolcvan év feletti élettartammal.” 

A visszaút megtalálásához Bagdy Emőke Hegel tanait ajánlja: őrizzük meg a régiből a jót, és emeljük magasabb szintre. Szerinte a nők emancipációjával előállt új helyzetben az lenne méltányos, ha a nő segítséget kapna a gyermekszüléshez és a munkában is azért, hogy örülni tudjon a női és asszonyi szerepének. „Így segíteni lehetne a család szerepének helyreállását. A férfi és a nő szövetségét elősegítő intézkedésekre volna szükség” – fogalmazott.

A teljes cikk elolvasható ITT