Balog: átlagosan 24 ezer forinttal lesz több a novemberi nyugdíj

Egész évre számítva 9,6 százalékos kiegészítést, emellett nyugdíjprémiumot is kapnak novemberi ellátásukkal együtt a nyugdíjasok – jelentette Balog Zoltán. A miniszter hozzátette: átlagosan 24 ezer forinttal magasabb összegre számíthatnak az idősek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2017. október 17. MTI

Budapest, 2017. október 16. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) Idõsekért Díjat ad át Semmelweis Ferencnek, a Nyugdíjasok Szociális Fóruma alapítójának az idõsek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a fõvárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2017. október 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balog Zoltán az Idősek Világnapja alkalmából tartott díjátadó ünnepségen elmondta: a havi ellátás 120 ezer forint átlaggal számolva 24 ezer forint egészül ki az egész évre számolt 9,6 százalékos nyugdíjkiegészítéssel és a nyugdíjprémiummal együtt. Megjegyezte: a törvény szerint akkor jár a prémium, ha a GDP magasabb 3,5 százaléknál, és kizárólag az öregségi nyugdíjban részesülők jogosultak rá. A kormány azonban úgy döntött: a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a kiegészítést. Mindezek összesen 2,7 millió embert érintenek.

Elmondta: a kormány 2010-ben szövetséget ígért a nyugdíjasoknak, ennek eleme volt, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét megőrzik. Ezt sikerült teljesíteni, azóta átlagosan 23 százalékkal emelkedett az ellátás összege, vásárlóértéke pedig 10 százalékkal nőtt. Az idősek megbecsülésével összefüggésben beszélt arról is, hogy a Nők40 Programban már 200 ezer nő vesz részt, valamint megemlítette, hogy 2017-ben 47 ezer nyugdíjas pihenhetett az Erzsébet program keretében.

Az anyagiak mellett fontos a közgondolkodás is; az, hogy miként vélekedünk az idősekről – emelte ki. Hozzátette: ezért is születtek olyan díjak, amelyek a nyugdíjasok megbecsülését jelzik. Hozzátette: fontos, hogy erősödjék a tisztelet kultúrája, hiszen Magyarország lakosságának 17 százaléka 65 év feletti. Úgy fogalmazott: köszönjük mindazt, amit az idősektől kaptunk, köszönjük egy élet munkáját.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt: ha elhatalmasodik a feledékenység, elfelejtjük azokat, akik az országot felépítették. Ezt kommunikációval, párbeszéddel, közösségbe ágyazottsággal lehet megelőzni. Amíg lehet, segíteni kell, hogy az idősek saját környezetükben maradjanak. Ennek fontos eszköze a méltóság megőrzése, a szükségleteiknek megfelelő ellátás biztosítása. Megjegyezte: tavaly 96 milliárd forintot költött a kormány az időseket szolgáló támogatásokra.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig kijelentette: a család és a társadalom számára is fontosak azok, akik kikerültek az aktív munkából.

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)