Balog: átlagosan 24 ezer forinttal lesz több a novemberi nyugdíj

Egész évre számítva 9,6 százalékos kiegészítést, emellett nyugdíjprémiumot is kapnak novemberi ellátásukkal együtt a nyugdíjasok – jelentette Balog Zoltán. A miniszter hozzátette: átlagosan 24 ezer forinttal magasabb összegre számíthatnak az idősek.

balog zoltán
2017. október 17. MTI

Budapest, 2017. október 16. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) Idõsekért Díjat ad át Semmelweis Ferencnek, a Nyugdíjasok Szociális Fóruma alapítójának az idõsek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a fõvárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2017. október 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Balog Zoltán az Idősek Világnapja alkalmából tartott díjátadó ünnepségen elmondta: a havi ellátás 120 ezer forint átlaggal számolva 24 ezer forint egészül ki az egész évre számolt 9,6 százalékos nyugdíjkiegészítéssel és a nyugdíjprémiummal együtt. Megjegyezte: a törvény szerint akkor jár a prémium, ha a GDP magasabb 3,5 százaléknál, és kizárólag az öregségi nyugdíjban részesülők jogosultak rá. A kormány azonban úgy döntött: a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a kiegészítést. Mindezek összesen 2,7 millió embert érintenek.

Elmondta: a kormány 2010-ben szövetséget ígért a nyugdíjasoknak, ennek eleme volt, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét megőrzik. Ezt sikerült teljesíteni, azóta átlagosan 23 százalékkal emelkedett az ellátás összege, vásárlóértéke pedig 10 százalékkal nőtt. Az idősek megbecsülésével összefüggésben beszélt arról is, hogy a Nők40 Programban már 200 ezer nő vesz részt, valamint megemlítette, hogy 2017-ben 47 ezer nyugdíjas pihenhetett az Erzsébet program keretében.

Az anyagiak mellett fontos a közgondolkodás is; az, hogy miként vélekedünk az idősekről – emelte ki. Hozzátette: ezért is születtek olyan díjak, amelyek a nyugdíjasok megbecsülését jelzik. Hozzátette: fontos, hogy erősödjék a tisztelet kultúrája, hiszen Magyarország lakosságának 17 százaléka 65 év feletti. Úgy fogalmazott: köszönjük mindazt, amit az idősektől kaptunk, köszönjük egy élet munkáját.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt: ha elhatalmasodik a feledékenység, elfelejtjük azokat, akik az országot felépítették. Ezt kommunikációval, párbeszéddel, közösségbe ágyazottsággal lehet megelőzni. Amíg lehet, segíteni kell, hogy az idősek saját környezetükben maradjanak. Ennek fontos eszköze a méltóság megőrzése, a szükségleteiknek megfelelő ellátás biztosítása. Megjegyezte: tavaly 96 milliárd forintot költött a kormány az időseket szolgáló támogatásokra.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig kijelentette: a család és a társadalom számára is fontosak azok, akik kikerültek az aktív munkából.

(Fotó: Máthé Zoltán/MTI)