“A bántalmazás ne legyen többé tabu téma”

Meddig mehet? címmel hiánypótló anonim tanácsadó oldalt indít az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone Magyarország Alapítvány. A weboldalon a családon belüli erőszak áldozatai szakemberektől kérhetnek segítséget, legyen szó lelki vagy jogi tanácsadásról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 22. Dívány

Bántalmaz, megüt, lelki terror, korlátoz, megaláz, semmibe vesz, nem enged, parancsol, bosszú, zsarol, elnyom. Csak néhány árulkodó kifejezés, amikre óránként rákeresünk az interneten. A Neticle új kutatásából kiderült, hogy évente legalább tízezer magyar említés keletkezik családon belüli és párkapcsolati erőszak témájában. Az eredmények azt is mutatják, hogy a segítségkérők számára nincs egy olyan felület, ami összefogná ezeket a kérdéseket és kéréseket, illetve szakértői válaszokkal szolgálna.

A probléma számokban

  • A családon belüli erőszak ma Magyarországon minden negyedik nőt érint.
  • A Google adatai szerint hazánkban 2015-ről 2016-ra összességében 27,3%-al nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos keresések száma. Míg a fizikai bántalmazással (ez a kategória az olyan generikus keresési kifejezéseket is magába foglalja, amelyek esetében nem lehet eldönteni, hogy lelki vagy fizikai erőszakról van szó) kapcsolatos keresések aránya 17,8%-al emelkedett a vizsgált időszakban, addig a kizárólag lelki bántalmazás esetében 68%-os növekedés látható.
  • Az említések nagy része kevésbé specializált fórumokon (17,27%), Facebookon (47,66%), vagy blogokon (7,31%) jelenik meg. A segélykérések legaktívabb fóruma a gyakorikerdesek.hu, ahol nem, hogy szakszerű vagy empatikus támogatást nem kapnak az érintettek, de sokszor bántó, kioktató a megjegyzések hangneme.

“A keresési statisztikákból tisztán látszik, hogy az emberek kezdenek rájönni, a bántalmazás nem csak fizikai erőszakból áll, hanem ennél jóval több” – árulta el Bujdosó Bianka, az ACG Reklámügynölség digital campaign direktora az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone Magyarország Alapítvány figyelemfelhívó kampányának sajtótájékoztatóján.

A tapasztalatok szerint azonban az általános társadalmi tudatosság még mindig alacsony. Ezért is jött létre a www.meddigmehet.hu címen elérhető anonim tanácsadó szolgáltatás, amelyen pszichológus, jogász és szociális munkás válaszolja meg az anonim üzeneteket.

Még mindig félünk segítséget kérni

“Sajnos nagyon sok család mindennapjaiban jelen van az erőszak, legyen az fizikai, szexuális bántalmazás vagy olyan, nehezebben észrevehető és azonosítható formái az abúzusnak, mint a kontroll gyakorlása, a fenyegetés vagy a verbális agresszió. Az érintettek pedig általában nem mernek beszélni arról, amit átélnek, hiszen bizonytalanok, nem tudják, hogy bántalmazásnak számít-e, ami velük történik. Tartanak attól, hogy mások is ugyanúgy ítélik-e meg a helyzetüket, hiszen sokszor tapasztalják, hogy őket hibáztatják a bántalmazásért, vagy azt, hogy a környezetük hárítással, közönnyel reagál” – mondta Senkár Éva pszichológus, a segélyszervezet munkatársa.

A cikk itt folytatódik!