Barázdazárás – ha meg akarod előzni gyermeked fogszuvasodását

A barázdazárás egy olyan fogászati beavatkozás, aminek segítségével elejét lehet venni a gyermekkori fogszuvasodásnak. Noha régóta alkalmazott eljárásról van szó, sajnos még mindig nagyon kevés szülő tud erről a lehetőségről, pedig a gyerekek fogproblémáinak nagy részét valóban meg lehet előzni vele.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. március 03. Gyarmati Orsolya

A maradó fogak megjelenésük után szinte azonnal képesek elkezdeni szuvasodni, sőt, ez a legérzékenyebb időszak számukra, mivel ilyenkor a fogak még nagyon kevés kálciumot tartalmaznak, s emiatt védtelenebbek a kórokozókkal szemben.

A barázdazárás lényege, hogy egy vékony műanyag réteg kerül az őrlőfogak felszínére, amely megakadályozza, hogy az ételmaradékok és a baktériumok bejussanak a barázdákba. A fogbarázdák változó mélységűek, és nem mindegyiket lehet könnyen elérni a fogkefével, így a barázdákon lévő apró repedésekbe bekerülő és ott maradó ételmaradékok, valamint a baktériumok elindíthatják a fogszuvasodást. A felkerülő barázdazáró réteggel mindez kiküszöbölhető.

Természetesen nem minden fogat kell ilyen módon zárni: a fogorvosok a kis- és nagy őrlőfogaknál alkalmazzák ezt az lejárást, mivel ezek mélyebben barázdáltak, mint a többi fog.

Őrlőfog barázdazárás előtt és után

A barázdazárásokat egészen addig érdemes végeztetni, amíg minden fog ki nem bújik és minden tejfog ki nem esik. Ez egy hosszú folyamat, mégis, folyamatosan figyelni kell arra, hogy az őrlőfogakra rákerüljön a plusz réteg. Ez azt jelenti, hogy egy gyermek 6 és 18 éves kora között félévente érdemes elmenni a fogorvoshoz, aki az újonnan előbújt fogakra felteszi a műanyag réteget, a régieket pedig ellenőrzi. Fontos és megnyugtató információ, hogy egyetlen, vagy egy-két fog barázdazárása csupán pár perces művelet és egyáltalán nem jár fájdalommal!

A tejfogaknál csak ritkán javasolt az eljárás, kivéve abban a helyzetben, amikor a gyermek különösen romlandó fogakkal rendelkezik.

Hogyan zajlik a barázdazárás?

A fogorvos alaposan megtisztítja a fogakat, megszárítja őket, majd felületüket egy enyhe savtartalmú szerrel érdesíti. Ezután ecsettel felhelyezi a barázdazáró anyagot, ami egyfajta folyékony tömőanyag, amely a fogon szétterülve feltölti a barázdákat. Ezt követően az orvos egy kék fényű lámpa segítségével megkeményíti a felvitt anyagot, majd ellenőrzi, hogy a fogsor akadálymentesen zárul-e a barázdazáró réteg felhelyezése után is. Egy ilyen kezelés nagyjából 3-4 évig biztosítja a fogak épségét. Ha ez az idő letelik, meg kell ismételni a barázdazárást.

Nem csak gyerekeknél alkalmazható!

Mivel a barázdaszuvasodás felnőttkorban is folytatódik, az eljárás felnőtteknél is elvégezhető.