A béreket terhelő adók további csökkentése szükséges

A béreket terhelő adók csökkentése elsődleges feladat, mert Magyarország még mindig túladóztatja a munkát a környező országokhoz, illetve az Európai Unió átlagához képest, ami versenyképességi hátrány – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a M1 aktuális csatornán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adó
2017. augusztus 07. MTI

Magyarország érdeke, hogy a gazdasági lendület fennmaradjon, aminek fontos feltétele, hogy ne legyen nagyobb adóteher a béreken, ne legyenek magasabbak a munkát terhelő járulékok, mint versenytársainknál – fejtette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg még nincs olyan helyzetben a költségvetés, hogy a kiadási oldalt csökkentse, mert sok elmaradt állami feladat van, amit finanszírozni kell.

A számvevőszék elnöke szerint a gazdaság fenntartható fehérítéséből származó többletbevételeket lehetne adócsökkentésre fordítani.
Felidézte, hogy száz forint jövedelem után Magyarországon több mint 55 forint adót kellett fizetni 6-8-10 évvel ezelőtt. Ez mostanra 48 százalék körüli mértékre mérséklődött, az Európai Unióban viszont 40 százalékos átlagon van, tehát félúton járunk – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy 24-25 százalékos volt a hazai feketegazdaság aránya 8-10 évvel ezelőtt, ami napjainkra 20 százalék alá csökkent. Ugyanakkor szintén versenyképességi hátrány, hogy minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, kikerüli az adóhivatalt – mutatott rá, hozzátéve, hogy Ausztriában 12 százalékos ez az arány.

Domokos László szerint 8-10 év alatt lehet megközelíteni az osztrák szintet, illetve a munkát terhelő adók csökkentése is többéves feladat. Hosszabb távú gondolkodásra nyílt meg a lehetőség azzal, hogy Magyarország megerősödött – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.