Beszélj a babádhoz!

Nem mindegy, hogy 5 éves korukig hány szót hallanak a gyerekek, és a sok beszédtől nem csak a nyelvi képességeik fejlődnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. december 31. Dívány

Anne Fernald pszichológus szerint meghatározó a gyerekek nyelvi fejlődése szempontjából, hány szót hallanak 5 éves korukig. Az intelligenciahányadosra és így a gyerekek iskolai teljesítményére is kiható folyamatokban pedig lényeges szerepet játszik az is a pszichológus szerint, mekkora bevétellel rendelkezik egy család, és mennyire tanultak a szülők. Dr. Fernald kutatásainak eredményeit az Economist foglalta össze.

Lassabb a reakcióidejük

A gazdagabb és a szegényebb családok gyerekei közti különbségek már 18 hónapos korban megmutatkoznak Dr. Fernald szerint. A különbségek nem csak a szókincs fejlettségében érhetők tetten, hanem abban is, milyen gyorsan reagálnak a gyerekek egy-egy nyelvi képességeket tesztelő feladat során.

A különbségeket egy egyszerű kísérlettel mérte fel a kutató: két képet mutatott a gyerekeknek, majd kimondta az egyik képen látható tárgy vagy élőlény nevét, és egy kamera segítségével lemérte, mennyi időre van szüksége a gyerekeknek ahhoz, hogy felismerjék, melyik ábráról van szó.

A cikk itt folytatódik!