Bevehetünk lejárt szavatosságú gyógyszert?

Egy-egy vény nélkül kapható szerrel lehetünk bátrabbak, de sok olyan gyógyszerfajta is van, amivel semmiképp nem ajánlott kísérletezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 03. Dívány

Sokakban felmerül a kérdés, vajon biztonságosak és hatékonyak-e a lejárt szavatosságú gyógyszerek. Ahogy az a Huffington Post cikkéből is kiderül, sok függ az újrahasznosítani tervezett gyógyszer típusától, tárolási körülményeitől, és természetesen attól is, pontosan mennyi ideje járt le a szavatosságuk. Bizonyos esetekben működhet a dolog, de azért jó pár olyan gyógyszer is akad, amivel jobb, ha nem kísérletezünk.

Mikor lehetünk bátrabbak?

„Ha valami olyasmit vesz be valaki, aminek a szavatossága csak néhány hónapja vagy egy éve járt le, és megfelelő körülmények között tárolták, az a legtöbb gyógyszer esetében szerintem nem problémás. A gyógyszergyártó cégek ugyanakkor nem fogják vállalni a felelősséget” – mondja David Nierenberg, a vészjósló nevű Dartmouth-Hitchcock Egészségügyi Központ gyógyszertannal és toxikológiával foglalkozó részlegének vezetője.

Ez főleg a vény nélkül kapható gyógyszereke igaz, de csak abban az esetben, ha megfelelő körülmények között tárolták őket, azaz nem érte őket közvetlen napfény, nem tárolták őket nedves, nyirkos, vagy épp túl meleg, esetleg túl hideg helyen. A garasoskodásra hajlamos újrahasznosítóknak jó hír lehet az a 2000-es kutatás is, ami az amerikai hadsereg által felhalmozott, lejárt szavatosságú gyógyszereket vizsgálta. A tesztelt gyógyszerek 90%-a évekkel a szavatosságuk lejárta után is teljesen mértékben megőrizte hatékonyságát, ami megerősíteni látszik azt a feltételezést, miszerint a gyógyszercégek általában biztosra mennek, és inkább alábecsülik a készítményeik tartósságát.

A cikk itt folytatódik!