Böjte Csaba: “A boldogsághoz irgalmasság kell, magunkkal és másokkal szemben is

Böjte Csaba mindig arra gondol, hogyan adhatna, hogyan szerezhetne örömet. Persze, nemcsak a zenével melengette a szívünket, hanem azzal is, amit mond - ezúttal a Boldogság Nyitott Szemináriumon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 18. FemCafé

„Jézus Krisztusnak van egy nagyon szép mondata: ‘Azt szeretném, hogy az én örömöm a ti örömötök legyen és az örömötök teljes legyen.’ A Jóisten tehát meg akarja osztani a saját örömét velünk. De mi az ő öröme? És mit szeretne nekünk is megadni?” – tette fel a kérdést Böjte Csaba a Boldogság Nyitott Szemináriumon tartott előadásának kezdetén.

Szerinte az első a létezés öröme, vagyis az, hogy nem valamitől függ a boldogságunk, hanem örülünk annak, hogy élünk, hogy vagyunk. Ezzel kell kezdeni a boldogságkeresést, mert ez mutatja meg, milyen kevés is elég az örömhöz.

Eszembe jut az a három kislány, akik egy elhagyott teherautóban éltek, amíg a rendőrök össze nem szedték őket és be nem hozták hozzánk. Ilyenkor mit csináljon az ember? A gyerekek teljesen át voltak fagyva, így teleengedtük a fürdőkádat jó meleg vízzel. Amikor megláttak annyi vizet, nem tudták, mi fog történni és elkezdtek sírni. Végül a legnagyobbat beletettük, aki hamar rájött, hogy jó dolog ez. Megsimogatta a kicsiket és azt mondta: ‘Ne sírjatok, szép a víz.’ Látjátok, ilyen kevés dolog kell a boldogsághoz.”

Böjte Csaba szerint a másik öröm, amit Isten szeretne megadni nekünk, az a tudás, a tanulás, a kibontakozás öröme. Jó dolog az eszmélődés, jó dolog bebarangolni a világot, mondja. Ennek sosincs vége, mert egy folyamatról van szó; senki sem tud egyszer és mindenkorra megvilágosodni, neki is számtalanszor volt már ilyen élménye.

A cikk itt folytatódik!