Börtön járna a házasság kikényszerítéséért

Egy Angliában és Walesben hatályba léptetni tervezett törvényjavaslat börtönbüntetéssel sújtaná azokat a szülőket, akik gyermekeiket házasságkötésre kényszerítik azok beleegyezése nélkül, adta hírül az ELTE Társadalomtudományi Kara.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 19. Gyarmati Orsolya

Egy Angliában és Walesben hatályba léptetni tervezett törvényjavaslat börtönbüntetéssel sújtaná azokat a szülőket, akik gyermekeiket házasságkötésre kényszerítik azok beleegyezése nélkül, adta hírül az ELTE Társadalomtudományi Kara.


Elrettentésnek szánja a brit kormány azt a törvényjavaslatot, amely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a szülőket, akik házasság megkötésére kényszerítik gyermekeiket. Az ELTE Társadalomtudományi Karának hírleveléből kiderült, hogy a jogszabály Anglia és Wales területén lenne érvényes, ahol a jelenlegi jogszabályok szerint csak a polgárjogi bíróság nyújthat védelmet az érintett fiataloknak. A BBC News beszámolója szerint a törvény Észak-Írországban nem lenne hatályos, de a helyi törvényhozók számára adott a lehetőség, hogy a tervezetet a helyi joggyakorlatba is átültessék. Skóciában tavaly november óta illegális a kényszerházasság, aminek elrendezése szintén két év börtönbüntetéssel szankcionálható.A törvénytervezet különbséget tesz az előre elrendezett és a kényszerházasságok között, kiemelve, hogy előbbi esetében a házasulandók hozzájárulásukat adhatják a frigy megkötésében, míg utóbbi esetben nincs rá módjuk, hogy ellenálljanak. Szakértői becslések szerint évente mintegy 8000 nőt kényszerítenek férjhez menni szüleik Anglia és Wales területén.
A javaslat ellenzői attól tartanak, hogy a kényszerházasság kriminalizálása okán sok érintett nem mer majd segítséget kérni, attól tartva, hogy panaszuk miatt közeli hozzátartozóik börtönbe kerülhetnek. A kényszerházasságok ellen kampányoló Freedom jótékonysági szervezet azonban úgy látja, az intézkedés sokat segíthet az érintettek védelmében azzal, hogy egyértelművé teszi, az emberi jogok ilyen súlyos megsértését nem tolerálják az országban. David Cameron miniszterelnök, aki korábban úgy nyilatkozott, a kényszerházasság „nem sokkal jobb a rabszolgaságnál”, hangsúlyozta, a törvény elsődleges célja az érintettek védelme. A jogszabály érvényesítése során elsőként a sértettnek való segítségnyújtásról gondoskodnának a hatóságok, és ha lehet, elkerülnék a büntetőjogi felelősségre vonást.