Botrány az oviban – Átírták a gyerekek jelentkezési lapjait

Debrecen – Hivatali visszaélés megalapozott gyanúja merült fel a bánki óvoda bezárása kapcsán, ami azt is jelentheti, hogy a városi közgyűlés „manipulált adatok” alapján hozta meg a döntést a bezárásról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 13. bencze.aron

Debrecen – Hivatali visszaélés megalapozott gyanúja merült fel a bánki óvoda bezárása kapcsán, ami azt is jelentheti, hogy a városi közgyűlés „manipulált adatok” alapján hozta meg a döntést a bezárásról – számol be az esetről a vagy.hu


A debreceni rendőrkapitányság vezetője, Uzonyi Attila által aláírt, június 22-én kelt határozat valójában arról szól, hogy az ügyet hatáskör hiányában áttették a megyei főkapitányságra. Az ok egyszerű: a hivatali visszaélés bűncselekmény felderítése a megyei rendőrök hatáskörébe tartozik. Márpedig a Sípos Utcai Óvoda bánki tagintézményének bezárása nyomán indult nyomozás következtetései szerint itt felvetődött a visszaélés alapos gyanúja.

Beiratkozás után

A debreceni önkormányzati képviselők április 26-án tárgyalták meg a bánki óvoda bezárását, a Sípos utcai intézmény átszervezését, miután április 18-án és 19-én megtörtént a beiratkozás. Ez azért érdekes, mert előző évben, 2011 áprilisában a hivatal illetékesei szintén megvizsgálták a bezárás lehetőségét, de mivel „a beiratkozás már megtörtént, nem volt megvalósítható az átszervezés”. Most azért nyílhatott erre módja a közgyűlésnek, mert a képviselők „úgy tudták”, kis létszámú gyerek jelölte be elsőként választott óvodájaként a bánkit. „A 2012/2013-as nevelési évre történő óvodai jelentkezés során első helyen 2 szülő jelölte meg a bánki óvodát” – írja az április 26-ai közgyűlésre készített előterjesztés. Ezzel összesen 13-an lettek volna a csoportban, akiket az előterjesztő szerint magasabb színvonalon tudnának ellátni a Sípos utcán. (Hozzátesszük: 2010-ben és 2011-ben összesen 2 millió forintot költött a város a bánki épületre: korszerűsítették a fűtési rendszert, vízórát szereltek be, felújították a homlokzatot, kicserélték a nyílászárókat. Ráadásul az óvoda állandó kihasználtsága körülbelül napi 9 gyerek volt, tehát kényelmesen elfértek a 68 négyzetméteres épületben.) És aki azt is gondolta, hogy a reggelenkénti buszozás, a napi kétszeri hurcolászás nem jelent „aránytalan terhet” az óvodásoknak. Ezért tehát a testület úgy döntött, július 1-jétől megszünteti az évi 16 millióba kerülő, bánki telephelyet.

Jöttek a szülők

Ekkor jöttek a képbe a szülők, akik szóltak: ők bizony Bánkra akarták járatni a csemetéiket, és bizony ők azt is jelölték be elsőként a jelentkezési lapon. Bár a területnek van egyéni önkormányzati képviselője, ők mégis inkább a jobbikos Ágoston Tibortól kértek segítséget. Az ő magánokirat-hamisítás gyanúja miatt tett feljelentése alapján indult vizsgálat április 25-én ismeretlen tettes ellen a debreceni rendőrkapitányságon. Az egyik szülő ugyanis állította: az általa kitöltött jelentkezési lapot a tudta nélkül meghamisították, illetve visszatartották. Emellett többen is azt mondták, nem igaz, hogy csak két fő jelentkezett a bánki intézménybe, ennél több szülő is írásba adta, hogy ezt jelölte meg elsőként. Ágoston az önkormányzat szakreferensénél érdeklődött először, aki arról tájékoztatta: a szóban forgó lapokról nincs információja. Mivel a képviselőt (jegyzői felhatalmazás hiányában) nem fogadta az ekkor már megbízott vezetőként dolgozó Nagyné Ambrus Györgyi Ilona, a rendőrségre ment és feljelentést tett. Vizsgálat vizsgálatot, szó szót követett, mire többször is megállapították: a Sípos Utcai Óvoda nem megfelelően kezelte a jelentkezési lapokat. Azt is hallhatták a tanúvallomások során a rendőrök, hogy az egyik óvónő a vezető utasítására átírta két iker gyerek jelentkezési lapját, mert az állítólag „olvashatatlan” volt. Kiderítésre vár tehát, vajon hogyan került néhány gyerek másik óvodába ahelyett, ahová menni szerettek volna.

Manipulált adatok

Az Uzonyi Attila kapitányságvezető által aláírt határozat végül arra a követeztetésre jut, hogy ebben az ügyben megalapozott gyanú merült fel a hivatali visszaélésre, így viszont a városi közgyűlés manipulált adatok alapján hozta meg a bezárásról szóló döntését. S, hogy miért kellett kiüríteni és lelakatolni a nemrég felújított kis épületet? Talán amiatt a kínos ügy miatt, ami már az előző évi célvizsgálatot is kiváltotta: az akkori vezető és egyik kollégája között alakult ki konfliktus, ami mérgezte a munkát a bánki óvodában. Amint arról a vagy.hu beszámolt, a vezetőt több pontban elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatósága, minek következtében március elsejétől, saját kérésére, nyugdíjazták. Utóda a helyettese, a már említett Nagyné lett, előbb megbízottként, majd kinevezettként, jelenleg ő irányítja a már csak debreceni telephellyel működő Sípos Utcai óvodát.