Budaörs: megszűnik a bölcsődei férőhelyhiány

Mintegy kétszeresére nő a budaörsi Pitypang bölcsőde befogadóképessége azzal, hogy elkészült a várva-várt új épületszárny. Az eddig komoly férőhelyhiánnyal küszködő településen újabb 80 kisgyermek kezdheti meg ősztől „szociális pályafutását”. A város önkormányzatának szóvivője a CsaládHáló.hu-nak elmondta: a beruházás révén az intézmény a különleges nevelési igényű gyermekek ellátására is alkalmassá vált.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 26. hslaszlo

Mintegy kétszeresére nő a budaörsi Pitypang bölcsőde befogadóképessége azzal, hogy elkészült a várva-várt új épületszárny. Az eddig komoly férőhelyhiánnyal küszködő településen újabb 80 kisgyermek kezdheti meg ősztől „szociális pályafutását”. A város önkormányzatának szóvivője a CsaládHáló.hu-nak elmondta: a beruházás révén az intézmény a különleges nevelési igényű gyermekek ellátására is alkalmassá vált.Nyolcvan férőhellyel bővül az eredetileg hatvan gyermek ellátására kialakított budaörsi Pitypang bölcsőde. A mintegy félmilliárd forintos beruházás a tervezett határidőre elkészült, ami azt jelenti, hogy idén ősztől enyhülnek a folyamatos férőhelyhiánnyal küzdő Budaörs gondjai.
A CsaládHáló.hu megkeresésére a város önkormányzatának szóvivője hangsúlyozta: a bővítésre óriási szükség volt, hiszen nagyon sok kisgyermekes család él a településen, a számuk pedig egyre növekszik.
Nagy Ildikó megjegyezte, hogy a fél milliárdos felújítási költségek felét uniós forrásból fedezte az önkormányzat: 250 millió forintot nyertek a Közép-magyarországi Operatív Program pályázatán.


 

Nem mellékes, hogy a beruházás révén az intézmény alkalmas lesz a különleges nevelési igényű gyermekek ellátására is. Külön hang és fényterápiás szoba épült, de lesz vízi terápiás medence, só szoba, valamint egy hatalmas fedett játszó rész, ugyanakkor a meglévő mellé egy újabb tornaterem is készült a kicsiknek.
Megújult továbbá a gyermekintézmény konyhája, a jelenlegi, napi 100 adag helyett ősztől már 250 adag étel készülhet; a mosoda kapacitása is nő, a most használt háztartási mosógépek helyett ipari gépeket helyeznek üzembe a felújítás befejezésekor. Az épületben teljes körű akadálymentesítés valósult meg.

A szóvivő emlékeztetett: Budaörs folyamatos fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években, hogy megnövelje a bölcsődei férőhelyek számát a városban. A most kibővített Pitypang bölcsőde 2002-ben nyílt, míg a Lévai utcai Százszorszép bölcsődét 2008-ban 20 férőhellyel 80 fősre bővítette a város. Mindezek ellenére – szögezte le – az elutasítottak száma folyamatosan nőtt, mindkét bölcsőde rendre több gyermeket vett fel évente az optimálisnál, ezért is volt óriási szükség a további fejlesztésre.