Családalapítás: nagyobb család, nagyobb ház?

Minden pár életében eljön az a pillanat, amikor babát szeretnének, ugyanakkor a nagy döntés megszületését számos teendő és kérdés is kíséri.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
CSOK
2018. március 07. Bank360

Ha új lakóval bővül a család és az otthonunk is, akkor amíg pici a baba, nem okoz gondot a kisebb lakás vagy egy garzon. A babaágy elfér a hálószobában, és ha szerencsénk van, még a nappalit is össze tudjuk hangolni egy pelenkázóasztallal és egy pihenőszékkel. Majd idővel gyerkőc egyre csak növekszik, és egyre több törődést és teret igényel: elkezd mászni, majd járni, kinövi a babaágyat és egy pillanattal később azt érezhetjük, hogy minden a feje tetejére állt! Több gyermek esetén a testvéri csatározások is adódhatnak a szűk magánszférából, ilyenkor időben fel kell ismerni, hogy elérkezett a változás ideje, kinőttük a lakást.

Út az új családi otthonhoz

Első lépésként írjuk össze a prioritásainkat az új álomházról, majd nézzünk szét az ingatlanpiacon. Ha már megtaláltuk a leendő otthonunkat, ahol felnevelhetjük gyermekeinket, a java még akkor jön… Összeszedtük az alapvető teendőket!

A jogszerű alapokra épül a ház

Ajánlott egy ügyvédet felfogadni: egyrészt kötelező, hiszen a Földhivatal csak ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi-szerződésben foglalt tényállást jegyez be, másrészt nem érdemes ezen spórolni, mert sok múlhat rajta. Egy átlagos család legnagyobb vagyontárgya az ingatlana, tehát érdemes jogilag is ellenőrizni, hogy minden rendben legyen a vásárláskor. A felfogadott ügyvéd az adás-vétel előtt ellenőrzi az ingatlan jogi hátterét, a tulajdoni lapot, vagy ha ingatlanfejlesztőtől vásárolunk, akkor az eladó cég jogi hátterét. Továbbá mediál a megállapodásban, hogy a szerződés kitételei, szövegezése méltányosak és „fairek” legyenek, ne verjék át az újdonsült vevőt egy számára hátrányos megállapodással. Utolsó lépésként, a szerződéskötés után benyújtja a Földhivatalhoz a tulajdonosváltozásról a dokumentumokat.

Egy kis tájékozódással sokat spórolhatunk

Lakásvételkor érdemes utánaérdeklődni az elérhető kedvezményeknek. Gondolhatunk itt a CSOK-ra (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), vagy akár családbarát hitelekre is, fontos, hogy a választás előtt tájékozódjunk a lehetőségeinkről.

Érdemes tudatosítani magunkban és figyelembe venni a pénzügyi tervezés során, hogy minimum 20% önerő kell, ha hitelhez szeretnénk jutni. Ha nem akarunk nagyon elszállni a törlesztőrészlettel és a futamidővel, illetve nem szeretnénk egyes bankoknál eleve kizárni magunkat az ajánlatból, még jobb, ha legalább a duplájával rendelkezünk. További ökölszabály, hogy a bankok nem engedik, hogy a havi törlesztőrészlet a háztartás, tehát az összes kereső személy, nettó havi jövedelmének 50%-ánál nagyobb legyen. Az ideális, ha a pénzügyi kalkuláció során 30% körüli törlesztési összeget célzunk meg a családi kasszában.

A törlesztőrészlet kapcsán számolhatunk a CSED, GYED és GYES, illetve a családi pótlék összegeivel is, amelyeket a bankok kiegészítő jövedelemként vesznek figyelembe. Tehát önmagában ezekre a bevételekre nem lehet alapozni, de a fizetésből származó jövedelmet kiegészíthetik. A GYES 2018-ban egy gyermek megszületése után 12 200 forint, két gyermek esetén 13 300 forint, három és több gyermek esetén 16 000 forintnyi összeg havonta. Megigényelni a lakóhely, vagy tartózkodási hely szerinti illetékes kormányhivatalnál, kormányablaknál lehet.

Számoljunk a piaci helyzettel!

Ami az árakat illeti, egy átlagos 3-4 szobás, 100 négyzetméter körüli, családi háznak számító ingatlan hozzávetőleges ára a piacon igencsak magas. Budapest területén az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméterár 283 196 forintról 557 281 forintra nőtt. 2017 decemberében a legmagasabb négyzetméterár 908 333 forint, a legalacsonyabb 181 111 forint, valamint az átlag ár 569 301 forint volt.

A négyzetméterárak persze erősen függenek a választott környéktől, vidéken és a fővárosban egyaránt.

A vidéki nagyvárosokat tekintve ez az összeg kevesebb, mint a fele a fővárosi áraknak. Ha pedig a kisebb vidéke településeket nézzük, akár tizedáron is saját ingatlanhoz juthatunk az ingatlannet.hu statisztikája alapján.

A családbarát környékek jellemzői, hogy a közelben található jó óvoda és iskola, igényes játszótér, zöldterület és megfelelő a közbiztonság is.

Az FHB Bank családbarát környék-indexe alapján a leginkább családbarát környék Budapesten és vonzáskörzetében a XII. kerületi Svábhegy, de ha nem is aprózzuk el kerületekre, Buda mindenképpen viszi a prímet. Gondoljunk csak a II. és XI. és XII. kerületekre, amelyek kellően zöldek és számos elismert intézmény közelében találhatóak, legyen az bölcsőde, óvoda, iskola, vagy orvosi rendelő. A családok által kedvelt területek közé tartozik még Csillebérc, Gazdagrét, Széchenyihegy és Hosszúrét is. Ezek a környékek viszont az átlagtól magasabb négyzetméterárakkal rendelkeznek, így meg kell fontolni, hogy milyen kompromisszumot tudunk kötni a környék, a lakás területe és az anyagi ráfordítás háromszögében.

Ha nem engedhetjük meg magunknak a budapesti árakat, akkor is bőven marad lehetőségünk arra, hogy jó infrastruktúrával rendelkező, családbarát nagyvárosban neveljük fel gyermekeinket. Veszprém, Szekszárd és Eger megfelelő választás lehet ebben a kategóriában, de nagyon jó hely a családalapításra Pécs, Szeged és Debrecen is.

Ha nem ragaszkodunk a nagyváros adta kényelemhez, akkor Budapest agglomerációjában érdemes nézelődni: Budaörs és Dunakeszi kiemelkedő mind infrastruktúrában, mind biztonságban.

Az utolsó simítások

Az álomlakás megtalálása és megvásárlása után ne feledkezzünk meg az adminisztrációs teendőkről sem. Minden esetben fontos, hogy megtörténjen a földhivatali bejegyzés a tulajdonosváltásról, a 4%-os vagyonszerzési illeték megfizetése, vagy a mérőórák névre íratása és a lakcímkártya elintézése. Ha ezeket is kipipáltuk, akkor jöhet a családi fészek szépítgetése!

Az otthonunkkal szemben minden életszakaszban más elvárásokat támasztunk. Míg egy kisgyerekes család a zöldterületeket és a jó intézményeket tartja szem előtt, addig kamaszokkal már a jó tömegközlekedés, a biztonságos esti hazajutás is prioritássá válik. A gyerekek kirepülése után pedig szintén megfontolandó, hogy mekkora lakásra van szükségünk.

Éppen ezért fontos, hogy a család bővülésével megtaláljuk azt a nagyobb ingatlant, ahol a család minden tagja kényelmesen elfér és a csemeték is biztonságban érezhetik magukat. A fenti adatok alapján most főként Buda az a mesebeli környék, ahol a családok megtalálják az igényeiknek megfelelő lakást. A fenti tanácsok figyelembe vételével, a jövedelmünket, megtakarításainkat és a jövőbeli terveinket latba vetve, valamint a család szempontjait szem előtt tartva, könnyebben kutathatunk a megfelelő otthon után.