Családbarát felsőoktatásról egyeztettek az Óbudai Egyetemen

Családbarát Egyetemként az Óbudai Egyetem számos intézkedésével törekszik arra, hogy hallgatói és munkavállalói számára segítse a munka és magánélet összeegyeztethetőségét. Június 8-án az intézmény Családbarát felsőoktatásért címmel konferenciát rendezett, ahol szakmai szervezetek és felsőoktatási intézmények mutathatták be jó gyakorlataikat. Az Óbudai Egyetem Családi Napján eközben színes programok várták a családokat, és Pál Feri atya is tartott motivációs előadást az egyetem munkatársainak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családbarát
2018. június 11. Közlemény

Az Óbudai Egyetem felismerte, hogy családbarát intézkedéseivel, innovatív motivációs ösztönzőkkel hozzájárulhat ahhoz, hogy hallgatói és munkavállalói még eredményesebben lássák el feladatukat, miközben növekszik munkahelyi kötődésük is. Az intézmény 2017-ben „I love ÓE – ÓE loves Me” címmel pályázatot nyújtott be a „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására” elnevezésű felhívásra, amellyel elnyerte a Családbarát Munkahely címet az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az intézmény arra törekszik, hogy a családos hallgatók és a munkatársak mindennapi munkavégzése könnyebbé váljon, olyan programokat alakítson ki, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, a magánéleti és a munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

[shortcodefblock title=”Családbarát Egyetem” igazitas=”left” szelesseg=”40″]A családbarát program célja olyan, magas szakmai színvonalon nyújtott, a felmerülő igények kielégítésére képes, általánosan, folyamatosan és ingyen elérhető szolgáltatási struktúra kiépítése, fenntartása, fejlesztése, olyan munkahelyek kialakítása, ahol a családok, az aktív-passzív-nyugdíjas munkavállalók és a hallgatók zökkenőmentesen lehetnek részei a munkahely világának, a megfelelő infrastruktúra mellett rugalmas munkavállalási-, tanulmányi lehetőségeket, támogatásokat, képzéseket, tanácsadásokat, rendezvényeket, szolgáltatásokat igénybe véve.

Az Óbudai Egyetem 2017. június 1. és 2018. június 31. közötti támogatási időszakában a program a következő akciókra épül: Williams Életkészségek Program, Családi életre nevelés szabadon választható kritérium tárgy, „A sokszínű, befogadó és családbarát felsőoktatásért”című online kiadvány elkészítése. Megvalósul egy párkapcsolati tréning egyéni konzultációval, családi nap rendezvény, a munkavállalók egészségügyi szűrése, a „Családbarát felsőoktatásért/munkahelyekért” című országos konferencia szervezése, baba-(nagy)szülő szoba, valamint egy családbarát programiroda kialakítása.[/shortcodefblock]

A 2.400.000 Ft vissza nem térítendő támogatásból már megvalósult több program, így például az elmúlt év októberében „Fókuszban a munkahelyi egészség” címmel rendezett az intézmény konferenciát és egészségnapot, jelenleg is zajlik a Williams Életkészségek stresszkezelő és pszichoszociális készségfejlesztő program oktatása, a felújítás alatt álló Kandó Kollégiumban pedig baba-mama szobákat alakítanak ki.

A pályázat része az a két napos családi rendezvény is, amelyre az intézmény munkavállalóit és hallgatóit várta családjukkal. A programsorozatot Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember előadása nyitotta meg június 7-én. „Elégedetten az élettel!” címmel buzdította a hallgatóságot közkedvelt és egyedi előadásmódjával. Pál Feri az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán arra segített választ találni, hogyan élhetjük elégedetten és boldogan mindennapjainkat.

Június 8-án „Családbarát felsőoktatásért” címmel rendezett országos konferenciát az Óbudai Egyetem, amelyen családbarát szervezetek, felsőoktatási intézmények képviselői vettek részt, hogy előadások és fórumbeszélgetések mentén megosszák egymással jó gyakorlataikat, együttműködési lehetőségeiket. A kormány családbarát munkahelyekkel kapcsolatos intézkedéseire tért ki Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke. Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese az uniós törekvésekről beszélt, továbbá családbarát tevékenységeit mutatta be a Dunaújvárosi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, az IBM Magyarország vállalat, az Összefogás a Gyermek és Családbarát Magyarországért Műhely, valamint a Családtudományi Platform.

A konferencia ideje alatt az egyetem színes programokkal várta a családokat, például segítő-kutyás bemutató, gyermek jóga, slime-verseny, kiserdei kincskeresés, kürtöskalács készítés és sütés, lángosozós családi piknik. Megnyílt az a rajzkiállítás is, amelyre az egyetem dolgozóinak gyermekei készítettek rajzokat. A „Családbarát Munkahely – Apa, Anya az Óbudai Egyetemen” című pályázatra érkezett vidám alkotások az egyetem Bécsi úti épületének aulájában tekinthetőek meg.

Fotók: Antal-Ferencz Ildikó