Családbarát lett 30 önkormányzat

Idén 30 önkormányzat vezetője vehette át a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Családbarát Önkormányzat 2018 Díját. Novák Katalin államtitkár elmondta: egy családbarát önkormányzattól azt várják el, hogy a döntéshozatalban mindenkor érvényesítse a családok életét támogató szempontokat - írja a csalald.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családbarát
2018. október 20. csalad.hu

Harmónia a generációk között

Ünnepélyes keretek között, a Parlament Vadásztermében átadták a megújult Családbarát Önkormányzat 2018 Díjat. Idén 30 település vezetője, képviselője vehette át az elismerést. Az eseményen a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: akkor családbarát egy ország, ha több generáció békés együttműködését teszi lehetővé. Novák Katalin hozzátette: ott, ahol jó fiatalnak, kisgyermekesnek, idősnek lenni. Ha nem egymás ellen fordítja a generációkat, hanem együttműködésre ösztönzik őket.

Elmondta: ma már vannak családbarát fesztiválok, autók, éttermek, szállodák, munkahelyek. Ez is jelzi, hogy a családbarát jelző marketing eszközként is működő pozitív kifejezés lett. Egy családbarát önkormányzattól azt várják el, hogy mindenkor érvényesítse a döntéshozatalban, az infrastrukturális fejlesztéseknél, a gazdasági beruházásoknál a családok életét könnyítő, támogató szempontokat.

Megújult az elismerés

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta: 2006 óta hirdetik meg a díjat, amelyet egy szünet után idén, a Családok Évében megújítva újra átadnak. Úgy fogalmazott: a családi értékek kiállták az idő próbáját. A nagycsaládokat az államnak, a civil szférának, az egyházaknak és az önkormányzatoknak is támogatniuk kell.

Az idei pályázat tanulsága az elnök szerint az, hogy az önkormányzatok komolyan veszik a családi értékekhez köthető szellemi, fizikális környezet kialakítását. Mint mondta: 44 önkormányzat pályázott, mindegyik működtet példaértékű szolgáltatást, így nehéz volt a választás. Végül 30-an nyerték el a díjat.

Hozzátette: a díjátadó egy fontos együttműködés kezdete. Azért, hogy a települések megismerhessék egymás családbarát tevékenységét, a noe.hu oldalon lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, valamint arra, hogy a hazai, európai hálózathoz csatlakozzanak.

Dolgozni kell azért, hogy több gyermek szülessen

Luciano Malfer, a trentói Agenzia per la Famiglia igazgatója szervezetét és az olasz példákat mutatta be. Mint mondta, a személeten kell változtatni ahhoz, hogy érvényesüljön a családbarát elképzelés. Olaszországban is csökken a születések száma, demográfiai válság van, mint egész Európában. Dolgozni kell azért, hogy a párok gyermekeket vállaljanak , fogalmazott, majd hozzátette: a család egy erőforrás.

A cikk itt folytatódik.