Családias odafigyelés

Családi napközik beindítását tervezi a Szentjánosbogár Katolikus Családi Napközi Hálózat. A Váci Egyházmegye fenntartásában megvalósuló projektben Kakucs, Inárcs és Gyál települések szülői és apróságai kapnak lehetőséget munkára, játékra, odafigyelésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 19. czefernek.lena

Családi napközik beindítását tervezi a Szentjánosbogár Katolikus Családi Napközi Hálózat. A Váci Egyházmegye fenntartásában megvalósuló projektben Kakucs, Inárcs és Gyál települések szülői és apróságai kapnak lehetőséget munkára, játékra, odafigyelésre.


A családi napközit úgy kell elképzelni, mint egy óvoda és egy otthoni, lakásban berendezett gyermekfelügyelet keverékét.  Csak kisebb a létszám (maximum hét fő) és sokkal több a játék – magyarázza el megkeresésünkre Spanyiel Lili, aki maga is részt vesz az újonnan alakuló napközik létrehozásában. Mint mondja, a családias hangulatú napközik olyan körülményeket nyújtanak a gyermekek számára, mint egy nagy, gyerekközpontú família. Már több helyen sikeresen működik hasonló kezdeményezés, így adódott a napközik létrehozásának ötlete azokon a helyeken, ahol igény mutatkozott rá: Kakucson, Inárcson és Gyálon A Váci Egyházmegye fenntartásában létrejövő projekt védnöke Laczkó Mihály plébános.

A három településen egyébként más-más korosztály felügyeletéhez nyújtanak majd a Szentjánosbogár Katolikus Családi Napközi Hálózat munkatársai segítséget: Kakucson megoldatlan a bölcsődei ellátás, ezért ott 1-3 éves korú gyermekeket fogadnak majd, amíg a szülők dolgoznak. Gyálon az óvodásokat várják majd nagy szeretettel, ezzel is elősegítendő a szülők munkába állását.

Az igények felmérése után a hálózat tagjai úgy döntöttek, hogy Inárcson kisiskolások számára biztosítanak délutáni felügyeletet, a tanulást kiegészítve különböző foglalkozásokkal, közös játékkal, tartalmas kirándulásokkal. Ezek a kiscsoportos foglalkozások azért is különösen fontosak, mert az intézményi napközik magas létszáma mellett a gyerekekre való fokozottabb odafigyelésre nincsen lehetőség – tudjuk meg Spanyiel Lilitől. A szervező azt is elárulja, már egyeztettek az iskola igazgatónőjével arról, ki vesz részt a foglalkozásokon, de a szülők is nagyon lelkesek voltak az ötlet kapcsán, és amint híre ment a lehetőségnek, többen jelezték érdeklődésüket a napközivel kapcsolatban.

Azt is megkérdeztük, a családi napköziben való részvételnek kritériuma-e a felekezeti hovatartozás. Spanyiel Lili elmondta, ezekben a napközikben a keresztény értékrend átadására is külön odafigyelnek (persze játékos formában történik mindez: meséken, diákmiséken keresztül kerülhetnek közelebb a picik a valláshoz.), de szívesen várnak mindenkit, attól függetlenül, hogy katolikus-e vagy sem.

A családi napközik ugyan fizetősek lesznek (kivéve az Inárcsi foglalkozásokat), de azért mégis könnyebbséget jelentenek majd a szülők számára. Mert amíg a Szentjánosbogárban 20-25 ezer forint a havi ellátás díja, egyéb helyeken ennek körülbelül a duplájáért vigyáznak a picikre. Spanyiel Lili azt is elmondja, ez azért van így, mert csak az államtól kapott normatíva sajnos nem tudja fedezni a fenntartás költségeit.

Inárcson és Kakucson a tervek szerint januárban, míg Gyálon tavasszal indul be a napközi szolgáltatás, de ez még függ attól, milyen gyorsan adja ki a hatóság az engedélyeket. A Hálózatot bővíteni majd a következő évben szeretnék Dabason, Mendén és Alsónémedin– mesél a kezdeményezés távlati kilátásairól a szervező. Mint mondja, az a tapasztalat, hogy az egyház által üzemeltetett napköziket szeretik az emberek: Nógrád megyében például két hálózat is működik hasonló feltételek mellett nyár óta. Az viszont szinte biztos, hogy a családi napközik egyre elterjedtebbek lesznek Magyarországon, hiszen a képzett gondozók ezekben a szűk létszámú csoportokban sokkal több odafigyelést tudnak biztosítani a gyermekek számára – mondja Spanyiel Lili.