Családpolitikai siker Franciaországban

Franciaországban a családpolitikát szinte egyöntetűen a francia társadalmi modell egyik sikerének tartják - írja William Macher szociológus a Terra Nova nevű progesszív családpolitikai agytröszt jelentésében. A szervezet ugyanakkor rámutat a rendszer gyengeségeire is, miszerint gyakran igazságtalan és kevés szolgáltatást nyújt a családoknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 29. bencze.aron

Franciaországban a családpolitikát szinte egyöntetűen a francia társadalmi modell egyik sikerének tartják – írja William Macher szociológus a Terra Nova nevű progesszív családpolitikai agytröszt jelentésében. A szervezet ugyanakkor rámutat a rendszer gyengeségeire is, miszerint gyakran igazságtalan és kevés szolgáltatást nyújt a családoknak.


A második világháború után kialakult szociális rendszer ma 78-118 milliárd eurót költ évente a családok megsegítésére segélyek, adókedvezmények, lakhatási támogatás stb. formájában – olvasható a Le Monde-ben. Macher szerint azonban napjainkban probléma a bölcsődék rendkívül alacsony száma, illetve a francia családi adókedvezmény, mely jövedelemarányosan működik, a tehetősebb családoknak kedvezve ezzel. A Terran Nova szerint a rendszernek jobban figyelembe kellene venni a társadalmi különbségeket, vagyis “balra kellene tolódnia”. A nemek közti egyenlőséget a kisgyermekek gondozási rendszerének fejlesztésével érnék el – több bölcsöde és egyéb gyermekfelügyeleti szolgáltatások – támogatva ezzel a nők munkába állását.  További kezdeményezés, hogy ne családi alapon járjon a támogatás, hanem háztartásonként, ahol nem előfeltétel a házasság. Végül a szervezet azt javasolja, hogy ne járjon magasabb nyugdíj a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek, mert ez a gyakorlat sem mindig a szegényebbeknek kedvez.