Családtudományi Platform: Magyarországnak akkor van jövője, ha meg tudja védeni keresztény kultúráját

Üdvözli a 7 pontos akciótervet a Családtudományi Szövetséggé alakuló Családtudományi Platform vezetősége. Közleményükben rámutatnak: továbbra is sok még a lehetőség az atipikus foglalkoztatások arányának növelése terén, s a leghasznosabb és legtöbbet érő terület a családbarát társadalom kialakulásának további elősegítése. Azt is döntőnek tartják, hogy az új Nemzeti Alaptantervben súlyának megfelelő helyet kapjon a családi életre és kapcsolati kultúrára felkészítés, a hit- és erkölcstan oktatása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családvédelmi akcióterv
2019. március 25. Családháló, Családtudományi Platform

Közleményben üdvözölte a kormány 7 pontos akciótervét a Családtudományi Szövetséggé alakuló Családtudományi Platform vezetősége. “Valljuk, hogy a demográfiai válságot nem a tömeges bevándorlással, hanem a házasságok és a családok megerősítésével kell megoldani” – írja a platform vezetősége, akik szerint a gyermekek jelentik az európai, s egyben a magyar jövő zálogát.

Mint kifejtik, a kormány már eddig is számos intézkedést tett, hogy a társadalom minél inkább családbarát legyen. “Úgy ítéljük meg, hogy a 2010. utáni családbarát fordulatnak újabb jelentős állomását jelentik az új intézkedések. A családpolitika akkor jó, ha stabil, ugyanakkor célzott és rugalmas. Ezek mind jellemzőek erre a családvédelmi csomagra. Stabil, mert számos eleme korábbi intézkedések továbbfejlesztése, ugyanakkor célzott, mert különféle élethelyzetekre, különböző megoldásokat ad. Egyben rugalmas, mert minden család saját lehetőségeihez képest eldöntheti, hogy mit, mikor, hány gyermek után, és milyen mértékben kíván igénybe venni.”

A Családvédelmi Platform ugyanakkor úgy véli, az akcióterv valamennyi élethelyzetben és korcsoportban hatékony segítséget nyújt a családoknak a családalapítás, vagy a további gyermek vállalása előtt álló akadályok lebontásában. “A fiatal házasok gyermekvállalási támogatása, valamint a nagyszülői gyed és a bölcsődei fejlesztések inkább az egygyermekesek számára jelentenek sok segítséget. A nagycsaládosoknak az autóvásárlási támogatás, a négy vagy több gyermekeseknek az szja-mentesség biztosít fontos lehetőségeket. A CSOK használt lakásokra történő kibővítése pedig minden csoportnak jelenthet előrelépést” – sorolják.

Azt is kifejtik, hogy e program tovább segíti, hogy a kívánt, tervezett gyermekek megszülethessenek. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi felhívásával egyetértve döntőnek tartják, hogy az új Nemzeti Alaptantervben súlyának megfelelő helyet kapjon a családi életre és kapcsolati kultúrára felkészítés, valamit a hit- és erkölcstan oktatása – húzza alá a szervezet. Mint emlékeztetnek, az akciótervet megelőző konzultáció során azt is tömegesen támogatták, hogy megvalósulhasson a főállású anyaság, valamint tekintettel arra, hogy a gyermek közös kincsünk, ezért a nyugdíjszerző évekbe számítson bele a gyermekek felnevelése. Ezen célokat a platform támogatja, s remélik, hogy még e kormányzati ciklusban megvalósulnak – összegzik véleményüket.

A Családtudományi Platform ugyanakkor rámutat, továbbra is sok még a lehetőség az atipikus foglalkoztatások arányának növelése terén, s a leghasznosabb és legtöbbet érő terület a családbarát társadalom kialakulásának további elősegítése. “Hisszük, hogy Európa és hazánk megtartó ereje a keresztény kultúra. A kontinensnek és Magyarországnak is akkor van jövője, ha meg tudja védeni keresztény kultúráját.”

Mint írják, a Családtudományi Platform a családtudományok művelésével maga is igyekszik hozzájárulni a családok megerősítéséhez. “A jövőben javaslatainkkal támogatni kívánjuk, hogy a kormány a továbbiakban minél inkább esősítse a házasság és a család intézményét” – zárul a közlemény.