A császármetszéstől nagyobb lesz a babák feje?

Egy új kutatás azt állítja, hogy az egyre nagyobb számban végrehajtott császármetszések megváltoztatják a babák anatómiáját.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 11. Családháló

A császármetszések száma – legalábbis az Egyesült Államokban – az 50-es, 60-as évektől kezdve folyamatosan nő.  Dr. Philipp Mitteroecker, a kutatás vezetője szerint mindez azt eredményezte, hogy a babáknak nagyobb lett a fejük, hiszen nem kell áthaladniuk a szülőcsatornán, viszont a nők szülőcsatornája ugyanolyan méretű maradt, ami – ördögi körként – mind több és több császármetszést eredményez.

„Nem könnyű előre megmondani, hogyan fog hatni hosszú távon a drasztikusan emelkedő császármetszés-arány a szülésekre”, mondta Mitteroecker a The Independentnek. „Az aránytalanságok tovább nőhetnek, de azt azért nem gondolom, hogy egyszer csak minden baba császárral fog születni emiatt.”

Mitteroecker hozzátette, hogy  a kisebb súlyú vagy koraszülött babáknak nagyon jó esélyeik vannak a túlélésre a fejlett országokban.  Azt is elmondta, hogy a császármetszés és a modern orvostudomány lehetővé tette, hogy olyan nők és babák maradjanak életben, akiknek száz évvel ezelőtt semmi esélyük nem lett volna.

„100 éve a szűk szülőcsatornával rendelkező nők nem élték túl a szüléseket. Most viszont igen, miközben genetikailag ugyancsak szűk szülőcsatornát örökítenek lányaikra.”

Daghni Rajasingam konzulens nőgyógyász nemrég elmondta a BBC-nek:  az elhízás és a cukorbetegség valamint a császármetszések magas száma szoros összefüggéseket mutat. „Manapság egyre fiatalabb korban válnak a nők cukorbeteggé, ami általában azt jelenti,hogy gyermeküket császármetszéssel hozzák majd a világra. Ráadásul az elhízott nők aránya is meredeken emelkedik, ami újabb császármetszésekhez vezet.”

A császármetszések növekvő számához az is hozzájárul, hogy kitolódott a gyermekvállalás, és sokan 40 év felett szülnek gyermeket. Mivel ez az életkor már rizikósnak számít, ilyen esetekben csak ritkán hagyják a nőket természetes módon szülni.

A másik oldalon viszont rengeteg olyan rizikófaktort találunk, amelyek éppen hogy a császármetszés ellen szólnak. Ilyenek például a vérrögképződés nagyobb esélye vagy a későbbi terhességek során fellépő komplikációk. Ugyanakkor nagyon gyakran éppen a császármetszés menti meg egy anya vagy egy baba életét. A WHO viszont azt mondja, hogy a császármetszéseknek nem lenne szabad 10-15 százaléknál magasabb arányban előfordulniuk.

Alex Haynes, egy, a császármetszések veszélyeit felmérő tanulmány vezetője elmondta: „Nagyon sok olyan ország van, ahol túl kevés császármetszést csinálnak, mert nincs megfelelő szintű orvosi ellátás, és természetesen számos országban túl sok császármetszést végeznek, ami ugyancsak az egészségügyi kockázatok emelkedésével jár. “

via