A csecsemőket is túl sok cukorral tömjük

Egyszerűbb egészséges babákat nevelni, mint beteg felnőtteket gyógyítani, sok szülő mégsem törekszik eléggé a megelőzésre. Nem véletlen, hogy már kisgyermekkorban népbetegség az elhízás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 23. Dívány

sugar

“Az, hogy 12 hónapos kortól a baba már egyre többféle ételt kaphat, még nem jelenti azt, hogy mini felnőttként lehet, hiszen a tápanyag-, a vitamin- és ásványianyag-igénye jelentősen eltér a felnőttekétől. Arról nem is beszélve, hogy ha a fejlődésben lévő csecsemő ízérzékelése a túl cukros vagy túl sós ételekhez szokik, később is csak ezeket az ízeket fogadja majd el” – hívta fel a figyelmet az Európai Elhízás Elleni Nap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Súlyos számok

Nem alaptalan az aggodalom: Jelenleg 41 millió ötévesnél fiatalabb gyermek túlsúlyos vagy elhízott világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pedig ez a szám 2025-re megduplázódhat. Sajnos a magyar szülők sem elég tudatosak, ha megelőzésről van szó: a legfrissebb kutatási eredmények alapján minden harmadik 1-3 éves gyermek rendszeresen kap olyan ételt, ami felnőttek számára készült, és a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják nap mint nap. Márpedig a gyermekkori túlsúly a szívroham, a stroke, egyes mozgásszervi betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség előszobája lehet, hiszen a statisztikákból az is tisztán látszik, hogy az elhízott gyermekek többsége felnőttkorban is súlyproblémákkal küzd. Hazánkban a világátlaghoz képest magasabb a túlsúlyosak aránya: a felnőttek kétharmada érintett, és a legfrissebb hazai felmérés alapján minden ötödik 2 év alatti kisgyermek potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott. Ennél is riasztóbb adat, hogy féléves korára minden tizedik csecsemő súlytöbblettel rendelkezik.

A cikk itt folytatódik!