Csukott szemek nehezítik a gyermekprostitúció büntethetőségét

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 14. szabo.daniel

Egy évvel ezelőtt még határozottan állította a belügyminiszter, hogy Magyarországon nincs gyermekprostitúció, az új büntető törvénykönyv tervezete mégis külön bűncselekményként kezelné a gyermekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A korábban a szigorú gyermekprostitúció-ellenes fellépésért petíciózó szervezet szerint már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket.


Alkoholért cserébe árulta magát egy 13 éves budapesti általános iskolás lány. A gyámhatóság csak akkor szerzett tudomást erről, amikor kiderült, hogy a problémás lányról és barátnőjéről egy férfi meztelen képeket készített, iskolatársaik pedig elmondták azt is, hogy árulja magát. A budapesti Szociális és Gyámhivatal több más, 13 és 17 év közötti gyermekprostituált esetével együtt az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kérdésére írta le a lány történetét tavaly év végén. A hivatal a 13 éves lányt pszichológushoz küldte és védelembe vette, más, hasonló sorsú gyerekekkel legfeljebb annyit tettek, hogy pszichológust ajánlottak nekik.

Több lányt a szülei, másokat újdonsült ismerőseik kényszerítettek prostitúcióra, de a felnőttek ellen a gyámhatóság nem intézkedett. A 14 éves lányát erőszakkal az utcára kényszerítő anya a jövőben akár nyolc év börtönt is kaphat, de még a 13 éves lányról meztelen képeket készítő férfi is ennyi büntetéssel számolhatna az új büntető törvénykönyv múlt hét végén nyilvánosságra hozott, egyelőre nem végleges koncepciója szerint.