Dadog a gyerek

VI. György, Newton és Churchill is dadogott, ez azonban egyetlen anyukát sem vígasztal, ha az ő szeme fénye küzd ezzel a beszédhibával. De mégis mit tehetünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 01. Babaszoba

A kisgyerekek többségénél van egy korszak 2 és 5 éves kor között, amikor dadogni kezdenek. Ez az ún. élettani dadogás azért alakul ki, mert ebben az időszakban a kicsi beszédszervei még nem annyira fejlettek, ráadásul gyorsabban akarja megosztani a gondolatait a nagyvilággal, mint amilyen gyorsan valójában képes rá. Sokszor el is felejti, amit már egyszer elmondott, ezért újra és újra megismétli, melynek következtében a beszéde szakadozottá, döcögőssé válik.

Mi okozza?

Szakértők szerint számos oka lehet a dadogás kialakulásának, többek között:
– Genetika: a dadogó gyerekek 60%-ának van olyan közeli rokona, aki szintén dadog
– Más nyelvi vagy beszéddel kapcsolatos problémák, fejlődésbeli lemaradás (pl. a gyerek nagyon későn kezd el beszélni)
– A kutatók által is kiaknázatlan terület, de egy biztos: a dadogó emberek a szavakat az agy más részeiben “képzik”, az agy üzenetei és az izmok közötti információátvitel pedig közel sem problémamentesen zajlik le
– Magas/megnövekedett aktivitás
– Gyors beszéd/hadarás
– Valamilyen komolyabb trauma
A dadogás korai jelei
Általában a gyermek 18-24 hónapos kora között jelentkezik a dadogás, amikor a kicsi először kezd el mondatokban beszélni. A szülők számára ez ijesztő vagy frusztráló lehet, pedig ebben a korban egy teljesen természetes jelenségről van szó. Fontos, hogy ilyenkor legyünk nagyon türelmesek.
Elképzelhető, hogy a gyermekünk néhány hétig vagy több hónapig is dadog, és ez alatt az idő alatt is hol enyhülni látszik ez a típusú beszédzavar, hol visszatér. Az esetek nagy részében azonban azoknál a kicsiknél, akik 5 éves koruk előtt kezdtek dadogni, ez magától el is múlik mindenféle külső szakértői (vagy pl. logopédusi) segítség nélkül.
Ellenben, ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk dadogása folyamatos, vagy kezd rosszabbá válni, esetleg ehhez az arc- és test izmainak feszülése is társul, érdemes beszédterapeutához fordulnunk.
A cikk folytatódik! Kattints ide és olvass tovább!