De nehéz az iskolatáska – hát még az ára!

Tornaruha, füzetek, tankönyvek, különórák, szakkörök – a szülők csak kapkodják a fejüket, mi minden is kell az iskolakezdéshez. Az első napok rohanása már elmúlt, a Családháló pedig egy elsős kisfiú anyukáját faggatott ki arról, hogy miket is szereztek be a nagy napra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 08. bencze.aron

Tornaruha, füzetek, tankönyvek, különórák, szakkörök – a szülők csak kapkodják a fejüket, mi minden is kell az iskolakezdéshez. Az első napok rohanása már elmúlt, a Családháló pedig egy elsős kisfiú anyukáját faggatott ki arról, hogy miket is szereztek be a nagy napra.


Először is listát készítettem, hogy nagyjából képben legyek, mennyi teendőm lesz. Rengeteg dolgot írtam össze, ezért több alkalommal mentünk el vásárolni – elevenítette fel a kezdeteket Brigi, aki hétéves fiát, Ádámot először indította útnak szeptember 1-jén. A legnagyobb könnyebbséget a XVI. kerületi önkormányzat nyújtotta azzal, hogy a helyi gyerekeknek ingyen biztosította a tankönyvet. Máskülönben ennek ára nagyjából 10-12 ezer forint lett volna. Kiadás így is maradt elég: a füzetek, tollak, egyéb technikai eszközök (ragasztó, olló, stb.), matekcsomag, illetve egyéb papírok árának összege megközelítette a tízezer forintot.

 

Brigi elmondása szerint a tornafelszerelés (cipő, póló, nadrág, sportzoknik) sem olcsó mulatság, miután próbált olyat választani, ami nem fog tönkremenni néhány mosás után. Természetesen voltak jóval olcsóbb darabok is, de ha azt vesszük, hogy azok esetében a következő félévben vehetünk egy új kollekciót, akkor nem biztos, hogy olcsóbb a történet – érvelt az anyuka, aki a legnagyobb konfliktusba a hátitáska vásárlásakor keveredett. Ádám mindenképpen egy 30 ezer forintos táskát szeretett volna, de ezt nem tartottam reálisnak – fogalmazott Brigitta, aki végül egy középkategóriás darab mellett döntött. Mint megtudtuk, az általa látott táskák árai 5-6 ezer forint körül kezdődtek.  És még messze nincsen vége: tolltartó, tornazsák – újabb néhány ezer forintos tétel!

Azonban az iskolai eszközök és különböző felszerelések csak a közvetlen induláshoz elegendőek. Amennyiben a szülők külön órára, esetleg szakkörre szeretnék járatni gyermekeiket, újabb anyagi áldozatot kell, hogy hozzanak. „A mi iskolánkban kézműves, furulya, hittan és különböző sport-szakkörök voltak választhatóak” – sorolta a lehetőségeket Brigi. A továbbképzés ára 1500-tól egészen 7 ezer forintig terjed a szakkörök számától függően.

Számunkra pozitív élményekkel indult a tanév, Ádám első nap után, mikor öccséért mentünk az oviba, úgy fogalmazott: „ő már az iskolát jobban szereti az ovinál” – jegyezte meg Brigi, kiegészítve a történetet azzal a nem mellékes információval, hogy elsején még csak játszottak tanulás helyett. Szerencsére a folytatás sem lombozta le a kisfiú hangulatát, ugyanis szép éneklésért, illetve két feladat megoldásáért három pecséttel gazdagodott a második napon, és a lendület azóta is kitart: a házi feladatok megoldásához állítólag lelkesen fog hozzá.