Délutáni alvás: erőltessük vagy ne?

Hány éves korig szoktak aludni a gyerekek délután? Kell-e erőltetni az alvást egy gyereknél, ha nem álmos? S mi van akkor, ha nem alszik délután, és emiatt estére nagyon nyűgös lesz? Válaszok a cikkben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 24. Babaszoba

Feet Window Sleeping Child

A gyermek alvási ciklusa idővel egyre jobban hasonlít a felnőttekéhez, most már hosszabb időt tölt a mélyalvás, és kevesebbet az álomalvás állapotában. Négyéves korára nála is kifejlődnek a teljes, 90 perces alvási ciklusok (60 percesről), amelyekben mind a négy fázis, a szendergés, a felületes, a mély és az álmodó alvás is elkülöníthető. Az éjszaka elején ő is több időt tölt mély alvással, a felületes és álmodó szakaszok pedig a reggel felé hosszabbodnak.

A délutáni alvás elhagyása

Két-három éves kora körül a gyermekek elkezdik elhagyni a délutáni alvást, négyéves korra pedig sok gyerek már egyáltalán nem igényli. Ha a gyermek a délutáni alvás helyett a szobájában mászkál vagy egy az egyben ellenáll a lefektetésnek, talán eljött az ideje, hogy elhagyja a délutáni alvást.
Az is előfordulhat, hogy a délutáni alvás hatására nehezebb lesz lefektetni este, vagy másnap reggel túl korán felébred. A délutáni alvás semmiképpen ne adjon okot vitára, de ha már nem is alszotok, a kora délután akkor is a csendes elfoglaltság ideje legyen.

Bizonyos napokon szükség van a délutáni alvásra

A délutáni alvás elhagyása nagy változás a gyermek életében. Ha ebéd után az álmosság jeleit látod rajta – ásít, dörzsöli a szemét, nem tud odafigyelni vagy nyűgössé válik -, nyugodtan fektesd le, amennyiben ő is szeretné, ha azonban tele van energiával és vidáman elvan szundi nélkül is, ne erőltesd az alvást.
A váltás esetenként akár hat hétig is eltarthat. Ebben az időszakban kissé kevésbé kiszámíthatóak lesznek az események, mivel ha a gyermek elálmosodik délután, jobban teszed, ha lefekteted. Túlfáradtan ugyanis egyrészt nehezebb lesz lecsendesíteni és elaltatni, éjszaka pedig rosszabbul fog aludni.