Diák lakók az idősotthonban

Kollégium helyett idősek otthonába költöztek egyetemi hallgatók Hollandiában. Az érintett intézmény programjával a generációk közti megértést igyekszik segíteni, illetve – a tapasztalatok szerint – jelentősen javítani tudja az idősek életminőségét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 19. Család.hu

Nyolcvan-kilencven éves emberek tanulnak e-mailt írni, a videómegosztó oldalakat vagy éppen a közösségi médiát kezelni huszonéves fiataloktól.

Egy holland idősek otthona kollégiumi ellátást kínál olyan egyetemistáknak, akik vállalják, hogy cserébe az ott élő emberek “szomszédai” lesznek, és heti 30 óra önkéntes munkát végeznek az otthon falai között.

A Humanitas Deventer nevű intézmény célja nem pusztán a személyzet tehermentesítése, illetve az idősek szórakoztatása. A vizsgálatok szerint az ilyen kapcsolatok javítják az érintett emberek életminőségét és várható élettartamát azáltal, hogy csökken a társadalmi elszigeteltségük és a magányosság-érzésük.

humanitas

A programról beszámoló brit Independent című lapban az Exeteri Egyetem (University of Exeter) angol szakán oktató Johanna Harris arról ír, hogy az ehhez hasonló, generációk közötti együttműködések növelik annak a valószínűségét, hogy a fiatal felnőttek az iskola elvégzése után is vállalnak önkéntes munkát. Vagyis az ilyen programok nemcsak az elhagyatott idősek számára jelentenek sokat, hanem a legtöbb esetben mély hatást gyakorolnak a fiatalokra is. Nem mellesleg segítenek áthidalni azt a társadalmi és ideológiai szakadékot, amely az egymástól távoli korosztályok között van, és amely egyre komolyabb problémákat, meg nem értést okoz a fiatalok és idősek között.

Johanna Harris tapasztalatai szerint az angol irodalom szakos hallgatók számára különösen fontos élményt jelentett az, amikor például verseket elemezhettek, értelmezhettek idős, jóval hetven éven felüli emberekkel. Kiderült ugyanis, hogy ugyanazok a sorok mennyire különbözőképpen jelennek meg az egymástól teljesen eltérő élettapasztalattal rendelkező emberek számára. Illetve megtudhatták azt is, hogy a korábbi generációk miként gondolkodtak az adott művekről.

A cikk itt folytatódik!