Édes Valentin

Lehet utálni vagy szeretni, lelkesen megünnepelni vagy dacosan ellenállni, a Valentin-nap már szépen becsordogált hétköznapjainkba: a virágosok már hetekkel a nagy esemény előtt óriás szívekkel és extra kínálattal várják a szerelmeseket, s az újságok, hírportálok sem mulasztják el, hogy megemlékezzenek eme jeles napról. De mit is ünneplünk valójában?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 14. czefernek.lena

Lehet utálni vagy szeretni, lelkesen megünnepelni vagy dacosan ellenállni, a Valentin-nap már szépen becsordogált hétköznapjainkba: a virágosok már hetekkel a nagy esemény előtt óriás szívekkel és extra kínálattal várják a szerelmeseket, s az újságok, portálok sem mulasztják el, hogy megemlékezzenek eme jeles napról. De mit is ünneplünk valójában?


A Valentin-nap, vagy más néven Bálint-nap igen megosztó jelenségnek számít hazánkban. A Halloweenhez hasonlóan igen gyorsan becsordogált hétköznapjainkba, s –hála az ügyes kereskedőknek –  ma már nem mehetünk el mellette behunyt szemmel. Az egyébként angolszász eredetű szerelmi ünnep létjogosultságával lehet vitatkozni, de tény, hogy egyre nagyobb teret hódít hazánkban, is, s február 14-e sokakat késztet arra, hogy valami kedvességgel, apró figyelmességgel ajándékozzák meg szerelmüket vagy akár szeretteiket is.

De hogy miért is lett Szent Bálint napja, február 14-e a szerelmesek ünnepe?

Hogyan került hozzánk a főleg angolszász országokban ünnepelt Valentine’s Day? Ez napjainkban már elhomályosodni látszik a szív alakú kulcstartók és jószándékú bonbonok, üzenetek forgatagában. Pedig a hazánkban az utóbbi másfél évtizedben népszerűvé vált szokás eredetileg nem a költekezésről, sokkal inkább a szeretetről szólt (akárcsak a karácsony, jééé!)

A legenda szerint Szent Bálint, Terni püspöke miatt II. Claudius császár idején – az üldöztetések ellenére – a szerelmeseket a keresztény szokások szerint eskette meg, majd a friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. Egy másik történet szerint a hite miatt halálra ítélt egyházi vezető meggyógyított egy vak lányt, majd február 14-én, mikor kivégezték, búcsúüzenetet küldött neki „A Te Bálintod” aláírással, amit a Bálint-napi üzenetküldés eredetének tartanak.

A hagyomány úgy tartja, hogy a püspök által megköttetett házasságok jó csillagzat alatt születtek, de tény, hogy Szent Bálint később a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Noha az ünnepnek pogány gyökerei is vannak, az egyházi liturgiában gyökerező eredete Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre.

És hogy mely népek hogyan ünneplik a Bálint-napot?

Angliában először a költők szenvedélye volt a valentinozás, de a 15. század vége óta kisebb ajándékokat, virágot vagy költeményeket küldenek egymásnak a szerelmesek. Nürnbergben 1950-ben volt az első Valentin napi bál, mikor hivatalosan is bevezették a naptárba ezt a napot. A legfontosabb ajándék Németországban a virág, különösen a vörös rózsa, de csokoládé, ajándékkártya is jócskán fogy ebben az időszakban.

Míg a legtöbb helyen a férfiaknak illik ajándékkal meglepni kedvesüket, addig Japánban a feleségek azok, akik csokoládéval ajándékozzák meg férjeiket, férfi kollégáikat, akik ezt március 14-én viszonozhatják. Dél-Koreában van egy ellentéte is a Valentinnak. Ha ugyanis valaki sem február 14-én, sem március 14-én nem kapott ajándékot, az április 14-én gyászol és tésztát eszik fekete szósszal.

Kevesen tudják, de a magyarországi németek közt Szent Bálint nagyon népszerű szent volt, sokan fordultak hozzá segítségért. Az epilepsziára hajlamosak például gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet. A népi hagyomány is kötődik a szenthez: ha Bálint-napon hideg és száraz az idő, akkor jó lesz a termés. Szokás volt etetni a madarakat is ezen a napon, mert azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, s ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok.

S hogy most mi történik Valentin-napon?

A választék óriási, hiszen találunk itt mindent: akár a hatalmas műanyag szívektől és februárban virágzó tulipánoktól roskadozó virágosokat, akár a szívmarcipánt és plüssfigurákat áruló kisboltot, akár a kezecskés szívpárnákat kiötlő bútornagyáruházat vesszük célba. Sok étterem, mozi, sőt, szálloda kínál szerelmesek számára hirdetett kedvezményeket, programokat, akciókat ilyenkor. Léteznek persze kreatívabb megoldások is, sokan például kézzel készített ajándékkal vagy éppen csak egy kedves üzenettel jelzik a másiknak, gondolok rád, fontos vagy számomra.

Olyan is akad, aki saját készítésiű szerelmes dalt fabrikál a másik megörvendeztetésére…

De manapság már a filmipar is felfedezte magának, micsoda kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a Valentin-napban, ékes példa erre a nézőcsúcsokat döntögető, ám annál kevésbé jólsikerült opusz, mely e jeles nap tiszteletére került a mozikba, s – micsoda véletlen – éppen Valentin-napon játszódik!

De van olyan alkotás, amely az ünnepet nem igazán kedvelő mozinézőkre épít (Cím: Utálom a Valentin-napot!):

És hogy mit csinál az igazi anti-valentin-napista? Hát, az év minden napján elhalmozza kedvesét bókokkal, ajándékokkal és kedves üzenetekkel. Remélhetőleg…