Egészségesnek hitt dolgok, amik nem is azok

Mindannyian szeretnénk a gyerekeinket egészségesen nevelni, azonban az egészségesnek hitt szokások között van néhány olyan is, ami valójában nem is az. Az Iflscience.com nyomán olyan tévhiteket és szokásokat gyűjtöttünk össze, amelyeket talán nem is szoktunk megkérdőjelezni, annyira beépültek már az egészséges életmódról kialakult képünkbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 14. Dívány

Pedig valójában teljesen közömbösek, vagy akár hátrányosak is lehetnek. Szóval, ha eddig gyümölcslével itatta a gyereket és kézfertőtlenítővel törölte a kezét, akkor jól figyeljen!

1. Gyümölcslé

A gyümölcslé kétségkívül finom, és ha kóla és gyümölcslé között lehet csupán választani, akkor elképzelhető, hogy picit mégis jobban járunk az utóbbival. Ugyanakkor a gyümölcs- és zöldséglevek korántsem annyira egészségesek, mint gondolnánk: a gyümölcs kipréselésével ugyanis eltávolítjuk belőle a rostokat, vagyis az egyik legfontosabb összetevőt.

Láttunk már gyümölcscentrifugát működés közben? A gépben a lé készítése után egy csomó trutyi marad, amit kidobunk – na, ebben voltak az egészséges rostok. A gyümölcslében megmarad a gyümölcs cukortartalma és vitamintartalma, de sajnos a cukortartalma hajlamos elvenni az étvágyat. Így a gyerek kevesebb értékes ételt eszik, cserébe lemarad a rostokról. (Rostokra többek között azért van szükség, mert lassítják az egyszerű szénhidrátok – pl a cukor – felszívódását, így segítenek a vércukorszint normális szinten tartásában, valamint az emésztésben is fontos szerepet játszanak)

Szóval egye csak meg szépen egészben a gyümölcsöt, vagy ha már ragaszkodik a folyadékhoz, akkor készítsünk a gyümölcs teljes rosttartalmát tartalmazó smoothie-kat.

7a6c5c7ce85f4640981e468e8c41c6fd

2. Gluténmentes mindenféle

A gluténmentességről és az egészséges gyerekek gluténmentes táplálásáról már hosszan írtunk – valamiért igen egészségesnek hangzik, ha egy étel gluténmentes, de a valóságban az csupán a gluténérzékenységben szenvedőket érinti.

A gluténérzékeny gyerekek (a lakosság 1-2 százaléka) tényleg ne egyenek lisztet, a többiek viszont inkább egyenek: a gluténmentes életmóddal ugyanis gyakran értékes tápanyagösszetevőket veszítenek el. Ezt a linkelt cikkben részletesen kifejtettük, ha érintett, érdemes elolvasni.

3. Növényi tejek

A növényi tejek igen jól jönnek, ha a gyerek tejfehérje-allergiás: akkor tényleg nem ehet semmilyen tejterméket, sőt, a szoptatás alatt anya sem ehet ilyesmit. Szerencsére a tejfehérje-allergiát a gyerekek többsége kétéves korára kinövi.

A cikk itt folytatódik!