Egy kupac kufli a mozikban augusztus 17-től + JÁTÉK augusztus 15-ig!

Amint már jeleztük, augusztus 17-től lesz látható a magyar mozikban az Egy kupac kufli című animációs film. A film Dániel András író és grafikus – a Pagony kiadásában megjelent – sikeres könyvsorozata alapján készült a KEDD Animációs Stúdióban, Pálfi Szabolcs, Jurik Kristóf és M. Tóth Géza rendezésében. A mesélő és az összes szereplő szinkronhangja Scherer Péter, a hangokért pedig Alpár Balázs felelős. Vasárnap a készítők sajtótájékoztatót tartottak a Puskin moziban, melyet filmvetítés követett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Puskin
2017. augusztus 14. Antal-Ferencz Ildikó

A sajtótájékoztató kötetlen hangulatban zajlott. Vasárnap délelőtt lévén, a sajtó képviselői (ahogy én magam is) kisgyermekeinkkel együtt érkeztünk a Puskin moziba. A gyereket friss kifli és tejszínhabos kakaó várta pöttyös bögrékben, a felnőtteket pedig a film készítői.

M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendezőtől, a filmet készítő KEDD Stúdió alapítójától megtudtuk, hogy a stúdiónak – amelynek elsődleges célja minőségi gyerektartalmak létrehozása és közvetítése a legszélesebb gyerekközönség részére – ez a negyedik olyan produkciója, ami a mozikban is megjelent. Ahogy az előzők, ez a film is egy tévésorozatból készült. A film alapja Dániel Andrásnak a Pagony kiadásában megjelent sikeres könyvsorozatának meséi, amelyből eddig 13 darab készült el, ezt fűzték most össze egy mozifilmé.

Dániel András író és grafikus elmondta, hogy a kuflikról szóló képeskönyvekkel egy olyan világot szeretett volna teremteni, ahol nem a Jó és a Rossz harcáról szól. Szándéka szerint ezek a történetek mentesek mindenféle agressziótól, és arról szólnak, amit a kulflik a legjobban szeretnek csinálni: a réten heverészni, játszani és olyan kalandokban részt venni, amelyek inkább viccesek és furák, mint veszélyesek. Megtudtuk, hogy a film készítése egy másfél éves folyamat volt, amely számára hihetetlen kalandot jelentett, hiszen – mint mondta –  az általa kitalált világ nemcsak megelevenedett, hanem erős fantáziával megáldott emberek révén továbbgondolásra került.

Ugyanezt erősítette meg az első két részt jegyző Pálfi Szabolcs, valamint a következő tizenegyet szerző Jurik Kristóf. Pálfi kiemelte, hogy András meséje egy kimondottan kellemes és békés mesevilág, szerinte a semmittevős-heverészős gyermek- illetve kamaszkort idézi, amikor nem történnek nagy dolgok, de az apró részletekben is izgalmas kis történések alakulhatnak. Jurik hangsúlyozta, hogy a kuflik világa révén olyan univerzumot szerettek volna létrehozni, ahol mindenki szívesen heverészik, ugyanakkor az egy olyan helyszín is, ahol bármi megtörténhet. A film annyiban eltér a könyvbeli meséktől, hogy az alkotói folyamát során keletkezett közös ötleteket is belevették. Kimondottan családi mesefilmet szándékoztak létrehozni, amit nemcsak a gyermekek, hanem az őket kísérő felnőttek is élveznek.

Scherer Péter elmesélte ahogy „becastingolta” magát erre a filmre, és kiemelte a szerzők bátorságát, akik összesen 52 részt terveznek készíteni. Elmesélte, hogy mekkora kihívás volt az összes szereplő – a hét kuflin kívül még legalább húsz mellékszereplő (például a lábascsiga vagy a hatlábú lókutya, vadmarcipán-bokor) – hangját eljátszani.

Alpár Balázs zeneszerző arról beszélt, hogyan igyekeztek a hagyományos, klisés gyermekfilmek zenevilágát elkerülni és a mesék történetvezetéséhez illő „várható váratlan” hangeffektet bevinni a filmbe.


A sajtójátékoztató után bemutató előtti filmvetítés zajlott, ahol megismerkedhettünk a hét kuflival, akik az Elhagyatott Rét közepén élnek, messze a világ zajától, egy kuflikupac üregeiben. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert… „annak is lennie kell valakinek!” Van köztük bátor és félénk, ráérős és hirtelen természetű, sokbeszédű és hallgatag, okos és… Mindegyikük más és más, akárcsak a gyerekek (na és persze a felnőttek).

Megtudtuk, hogy a kuflik azt szeretik a legjobban, ha nem történik velük semmi, csak lustálkodhatnak naphosszat a kupacuk tetején. De hiába, mert többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik. Még szerencse, hogy a kuflik jó barátok, így aztán együtt még a legkacifántosabb helyzeteket meg tudják oldani. Kiderült, hogyan töltik a kuflik a Bújócskázás Világnapját, minek öltöznek, ha nyáron szilveszteri jelmezbálba hívják őket, mit tesznek, ha az árvíz kiönti őket az otthonukból, sőt azt is, hogy mi történik, amikor apró házi kedvencük váratlanul hatalmasra nő! És persze még sok-sok mindent, hiszen a kuflikkal csupa apró meglepetés és furcsaság az élet! Ahogy a film alkotók ígérték, a humoros történetek a legkisebbeknek és a legnagyobbaknak is jó szórakozást nyújtottak.

További részletek a filmről ITT.


Akit szeretne játszani a bemutatóra szóló családi jegyekért, még MA (augusztus 15, kedd) keresse fel FB oldalunkat!!!