Egyedül gyereket nevelni rossz, ketten nem éri meg

A britek messze földön híresek udvariasságukról, remek sorbanállási képességükről és szélsőségesség-kedvelésükről. Van azonban olyasmi is, ami nem olyan pozitív. Ez pedig a gyermeküket egyedül nevelő szülők munkavállalási lehetősége.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 11. Gyarmati Orsolya

A britek messze földön híresek udvariasságukról, remek sorbanállási képességükről és szélsőségesség-kedvelésükről. Van azonban olyasmi is, ami nem olyan pozitív. Ez pedig a gyermeküket egyedül nevelő szülők munkavállalási lehetősége.


Egy új kutatás szerint az Egyesült Királyságban a szegénység egyik alapoka a gyermeküket egyedül nevelő szülők rendkívül kevés jövedelme. Európa nagy részén kétfajta szingli szülőség-minta létezik. A liberálisabb társadalmakban – például Svédországban, vagy Dániában – a gyermeküket egyedül nevelők jelensége általánosnak számít, s ezekben az országokban a szingli szülők dolgoznak, méghozzá általában teljes munkaidőben. A konzervatívabb államokban – Törökország – ezzel szemben kifejezetten nehéz dolguk van ezeknek a szülőknek, mert nem tudnak elhelyezkedni, írja a Wall Street Journal online kiadása.

A Gazdasági Ügyek Intézetének jelentése szerint az Egyesült Királyságban élő, gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya rendkívül magas, miközben foglalkoztatottságuk aránya a legalacsonyabb az egész EU-ban. Az északi – svéd, dán, stb. – modellben a gyermekek felügyeletét biztosító, jól működő rendszer segítségével a szülő nyugodtan dolgozhat, hiszen tudja, hogy gyermeke jó helyen, biztonságban van. Anglia is sokat költ gyermekfelügyeleti ellátásra, nagyjából a GDP 1,1 százalékát, ami ugyanannyi, mint a svédek által erre fordított összeg. Azonban a briteknél az állam addig fizet csak, amíg a szülő otthon van és saját maga vigyáz a gyerekre.

Azt gondolhatnánk, hogy a rendkívül magas egyedül lévő szülők aránya (a skandináv probléma) és az ő munkanélküliségük (a török probléma) az egyik legfontosabb politikai prioritás az Egyesült Királyságban. Ezzel szemben – hihetetlen módon – olyan rendszer van érvényben, amely valójában arra ösztönöz, hogy egyedülállóként neveld a gyerekedet, ne pedig a hagyományos apa-anya-gyerek felállásban, az adó ugyanis azok számára a legsúlyosabb, akik kettesben nevelik a gyerekeiket és rossz anyagi helyzetben vannak alacsony fizetésük miatt. Németországban a gyermeküket egyedül nevelő szülők 35 százaléka hagyta abba az iskolát 16 évesen. Az Egyesült Királyságban ez az arány 69 százalék, tudhatjuk meg a cikkből.

Ennek következménye az adórendszer és a szociális ellátások rendszere közötti kapcsolat hiánya. A szociális juttatásokat a háztartásonkénti bevételhez szabják, az adókat azonban egyénenként fizettetik meg. A megoldás az lenne, ha ehelyett családonként adóztatnának, s ezután a család méretéhez igazodva állapítanák meg az adókedvezmények mértékét.

Ezek a változtatások arra motiválnák a szülőket, hogy inkább együtt neveljék fel a gyerekeket, és egyben vállaljanak munkát is. “A stabil otthon a legjobb kezdet, amit egy gyerek kaphat”, mondta az utolsó választás előtt David Cameron brit miniszterlenök. “Ezért kell felismernünk a házasságot az adórendszerben, és ugyancsak véget kell vetnünk annak, hogy azért érje hátrány adózási szempontból a házaspárokat, mert együtt élnek és nagyjából ugyanannyi a jövedelmük.


Magyarországon a 2013 január 1-től életbe lépett néhány, az adótörvényekkel és azokkal összefüggő törvényekkel kapcsolatos szabály, amely következtében megváltozott a családi adókedvezmény néhány szabálya. Ezek lényege, hogy mostantól egyértelműen megkülönböztethető a családi kedvezmény közös érvényesítése és a kedvezmény megosztása.

A NAV közleménye szerint ugyanis, “a közös érvényesítés akkor jöhet szóba, ha ugyanazon kedvezményezett eltartott esetében eltérő vagy ugyanazon jogosultsági hónap tekintetében több magánszemély is jogosult a kedvezményre, addig megosztásról abban az esetben beszélhetünk, ha a jogosult az őt megillető kedvezményt jogosultnak nem minősülő más magánszeméllyel osztja meg.
 
Így a változás lényege abban ragadható meg, hogy a közös érvényesítésnél lehetséges a családi kedvezmény adóelőleg során történő igénybevétele, és nem szükséges a közös háztartásban élés fennállása, illetve nem kizáró ok a jogosultság vizsgálatánál az, ha a jogosult az egyedülálló szülők emelt összegű családi pótlékát veszi igénybe. Ezzel szemben a megosztás továbbra is csak év végén a magánszemély bevallásánál/munkáltatói adómegállapításnál lehetséges, továbbá feltétel a közös háztartás megléte, és 2013-tól már csak azon hónapok tekintetében nem lehet alkalmazni a megosztást, amelyekben a jogosult vagy a jogosultnak nem minősülő házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe vette.

Ezért pl. ha anya és apa 2013. januárjától augusztus hónapig egy háztartásban élnek és közösen érvényesítik a kedvezményt, de 2013. szeptemberétől már külön élnek, és ekkortól már csak az anya a jogosult a kedvezmény érvényesítésére, akkor az apa mindettől függetlenül év végén a bevallásában/munkáltatói adómegállapításnál érvényesítheti a 2013. januártól az augusztus hónapig őt megillető családi kedvezményt.

Gyakori életbeli példa az is, amikor a szülők 50-50%-ban megosztott felügyeleti jogot kapnak a gyermekeik vonatkozásában. A módosítás folytán ilyenkor közösen érvényesíthetik a családi kedvezményt függetlenül attól, hogy nem élnek közös háztartásban.”