Egyedülálló módszer Magyarországon – már 8 évesen a nemzet tehetségei között

Átadta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az emléklapot az idei Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjazottjainak. A forrás, így a támogatás egy része az adófizetők felajánlásából jön össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. november 30. Család.hu

Companionship

Akár már 8 évesen is a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjasa lehet egy fiatal tehetség. Többek között ez derült ki azon az ünnepségen, melyen a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át az elismeréseket.

Novák Katalin elmondta: arról nem tehetnek a fiatalok, ha tehetségesek, de arról igen, hogy sikeresek legyenek. Kijelentette: ebben segít az évtizedeken átívelő Nemzeti Tehetségprogram. Elmondta: az iskolák, szülők segítségével megkeresik a tehetséges fiatalokat, és megkérdezik tőlük, szükségük van-e segítsége. Ha igen, akkor a család, a kormány és az adófizetők támogatásával megkezdődik az összefogás.

Egyedülálló módszer Magyarországon, hogy az adózók személyi jövedelemadójuk 1 százalékát felajánlhatják, a befolyt összeget pedig megduplázza a kormány. Mint mondta, a támogatók száma folyamatosan emelkedik, az első évben 50 ezren voltak, ma 350 ezren vannak. Éves szinten így 3 milliárd forinttal támogathatja a kormány a fiatalokat.

Kiemelte: a program keretében a nemzet tehetséges fiataljai ösztöndíj pályázat nem az intézményes keretek között történik, hanem személyesen jelentkezhetnek a fiatalok, vagy szüleik. Vannak, akik a magánóráik kifizetéséhez kérnek támogatást, másoknak a hangszervásárláshoz kell segítség. Megjegyezte: a 2015 óta működő ösztöndíjprogramban eddig 1800 fiatal 850 millió forinthoz jutott hozzá. Személyenként 500 ezer forint a legmagasabb pályázható összeg.

A díjazottak közül hatan a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványai, ők roma származású gitárművészek. Interperszonális tehetség területen négyen vettek át oklevelet, a logikai-matematika témakörben tizenketten. Nyelvészet, irodalom területen öten lettek díjazottak, sport-és táncművészetben tizennégyen. Ezen a területen volt a legtöbb fiatal, az egyik kislány mindössze 8 éves. Térbeli-vizuális területen hatan, természettudományok területén tizennégyen, tudományos kutatómunkáért tizennyolcan, zenei tanulmányokért tizenöten vehettek át oklevelet.