Egyedülálló START Programot indít kezdő vállalkozóknak az Egyszülős Központ

Rendkívül kedvezményes feltételekkel üzemeltethetik a játszóházat és a kávézót a nyertes pályázók

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2018. január 12. Családháló

Pályázatot hirdet a budapesti Üllői úton nyíló Egyszülős Központ egy játszóház és egy kávézó üzemeltetésére. Az Egyedülálló START Program különlegessége, hogy a két egységet térítésmentesen kaphatják meg egy éves üzemeltetésre olyan egyedül nevelő szülők, akik komolyan fontolgatják saját vállalkozás indítását. Pályázni január 31-ig lehet, a vállalkozást pedig márciusban kell elindítani.

Az Egyedülálló START Program valóban egyedülálló támogatáscsomag, amelyet a központ felajánl azoknak a szülőknek, akik legalább egy évig elkötelezetten működtetnék a nyolcharminc GRUND nevet viselő játszóházat vagy a nyolcharminc CAFE-t. A nyertes pályázóknak sem bérleti díjat, sem pedig működtetési költséget nem kell fizetniük az együttműködés időszakában, ezenfelül pedig a vállalkozás indítását és működtetését segítő mentort is kapnak.

„Az egyszülős családok életminőségét alapvetően meghatározza, hogy a szülőnek van-e munkája. Sok egyedülálló szülő gondolkodik valamilyen vállalkozás elindításán, ám sokan nem rendelkeznek az ehhez szükséges tőkével. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a programmal.” – mondta Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője.

Mivel a központ tervezett szolgáltatásai között játszóház és kávézó is szerepel, ezért lehetőséget biztosítanak két vállalkozó szellemű pályázónak tervei megvalósítására az Egyedülálló START Programmal.

A pályázatnál előnyt jelent, ha a pályázó maga is egyedül nevelő szülő, de ez nem feltétel.

A támogatáscsomag és a pályázat részletei a www.egyszulo.hu oldalon olvashatók. Pályázni 2018. január 31-ig lehet, a vállalkozás márciusban indítható. A program nyomon követhető lesz az alapítvány saját felületein (honlap, Facebook, Instagram, Egyszülős Magazin), sőt a tervek között szerepel egy önálló blog indítása is.

AZ EGYSZÜLŐS KÖZPONTRÓL

A 2018 elején megnyíló Egyszülős Központ nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is páratlannak számít. A Budapesten az Üllői út 30. alatt elhelyezkedő intézmény olyan közösségi térként működik majd, ahol a rendszeres programokon kívül gyakorlati segítséget is kaphatnak az egyszülős családok. A központ eddigi online jogi, pszichológiai és mediációs tanácsadásai személyes konzultációkon is igénybe vehetők lesznek. A gyermekeket ingyenes játszóház várja majd, a szülők számára pedig egy közösségi (co-working) iroda létesül, ahol nyugodtan intézhetik ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a gyermek felügyelete is megoldott lesz. A központban számos képzés, klub, önsegítő csoportfoglalkozás és szabadidős tevékenység is helyet kap majd.

Az állami támogatással megvalósuló központ szolgáltatásait az egyszülős családok legalább egy évig ingyenesen vehetik igénybe, de a későbbiekben is csak néhány szolgáltatásért kell majd kedvezményes díjat fizetniük.

Az intézmény egyes programjai minden család számára nyitottak lesznek, és az üzemeltetők bíznak abban, hogy a központ hamarosan saját közönséggel rendelkező, kedvelt közösségi térként működhet majd.

A budapesti központot az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány üzemelteti és modellközpontként is funkcionál majd azzal a céllal, hogy elősegítse hasonló vidéki központok megalakulását és hálózatos működésüket.

Az Egyszülős Központ létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.