Egyházak a társadalom szolgálatában és támogatásában

Fűrész Tünde lett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke, aki eddig megbízott elnökként vezette az intézményt - jelentette be Novák Katalin államtitkár az Egyházak a családok szolgálatában című konferencián. Az eseményen elhangzott az is, hogy a központi közigazgatásban dolgozók házasságkötésükkor plusz 5 nap szabadságot kapnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fűrész tünde
2018. november 22. csalad.hu

Megbízott elnöki posztja helyett mától Fűrész Tünde a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. Ezt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár jelentette be az Egyházak a családok szolgálatában című konferencián. Megjegyezte: az elnök megbízatása 5 évre szól.

Az élet minden területén segítenek az egyházak

Beszédében az államtitkár köszönetet mondott a történelmi egyházaknak azért a szolgálatért, amit eddig tettek, és a jövőben tesznek. Mint mondta, következetesen képviselik az értékeket, és következetesek abban, amit tesznek, vagy amit éppen nem tesznek, abban, mikor szólalnak meg egy-egy ügyben, és mikor hallgatnak. A történelmi egyházak kiállnak az élet védelme mellett, képviselik az emberi élet védelmét. Talán ennek is köszönhető, hogy soha nem látott szintre, 30 százalékkal csökkent a terhesség megszakítások száma az utóbbi években – mondta.

Novák Katalin megköszönte a kiállást férfi és nő házassága mellett. Megjegyezte: ma már több házasságot kötnek, mint korábban bármikor. Az egyházak pedig egyre növekvő mértékben vesznek részt a gyermekek nevelésében, és kiállnak a rászorulók mellett, azoknak is esélyt teremtenek, akiknek kevesebb adatott.

Mint mondta, az egyházak egyre nagyobb arányban vesznek részt az idősgondozásban is. Felkarolják a roma fiatalokat, az egyházi ünnepeket pedig segítenek megtölteni tartalommal. Úgy fogalmazott: közösen, egymással összefogva lehet megvalósítani a családbarát ország kiépítését, és azt, hogy naponta igent kell mondani az életre, a családi értékekre.

Van teremtési rend

Balog Zoltán, miniszterelnöki biztos arról beszélt: az Alaptörvényből is kiolvasható, hogy a család, a házasság a keresztény kultúra alapja. Az összetartozás legfontosabb értéke a hűség, a hit és a szeretet.

Magyarország védi a házasság intézményét, a családot – mondta. Úgy fogalmazott: a család és a házasság egy teremtési rend, mint ahogy az is, hogy a gyermek Isten ajándéka. Olyan alapvetően tartozik ez hozzá az emberi együttéléshez, hogy bár a kontextusa változhat, de az alapvető konstrukción nincs jogunk változtatni.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy Magyarország 2013-ban vezette be a hit és erkölcstan oktatását, ma pedig már minden második gyermeket beíratnak hit és erkölcstan órára a szülők. Kijelentette: az a cél, hogy minél többen ezeknek az alapoknak megfelelően éljék az életüket.

Házasságért plusz szabadság

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár bejelentette: a központi közigazgatásban dolgozók házasságkötésükkor az éves szabadság felett plusz 5 nap ajándékszabadságot kapnak. Beszédében úgy fogalmazott: nagy feladatot végzett a kormány az elmúlt nyolc évben, megváltoztatta Európa azon katasztrofális hozzáállását, miszerint aki sok gyermeket vállal, az felelőtlen, sőt bolond.

A bejegyzés folytatásához kattints.