Egyre többen fogadnak örökbe gyereket

Minél kevesebb kikötést tesz egy család, annál hamarabb kerülhet hozzá a gyerek. A túl sok kívánság, ami nemre, egészségi állapotra vagy származásra vonatkozik, jóval meghosszabbítja az örökbefogadás menetét. Ugyanis nem a szülő választ gyereket, hanem a gyerek igényeit nézve választanak neki családot – hangzott el a TV2 hírműsorában, a Tényekben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 10. Origo

Az utóbbi években rohamosan nő azoknak a száma, akik szeretnének gyereket örökbe fogadni. A szakértő szerint ez amiatt van, hogy Magyarországon ugrásszerűen megnőtt a meddőség aránya. Sokan tartanak az örökbefogadás folyamatától: félnek a hosszú várólistától, a kiadásoktól. A szakértő szerint sok olyan kritérium van, amiért elutasítják a kérelmeket.

Feketéné Böröcz Virág, a TEGYESZ örökbefogadási szolgálat vezetője a Tényeknek azt mondta, ha az ügyfélnek alkoholproblémája, drogproblémája van, vagy a pszichés állapota nem megfelelő, elutasítják a kérelmét. Illetve, ha időszakosan olyan betegségben szenved, ami hosszú távon nem jelent problémát, de abban a pillanatban, amikor vizsgálják, nem alkalmas az örökbefogadásra.

Minden örökbefogadási kérelem a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz fut be. A fővárosból 900 ember szeretne örökbe fogadni, ehhez évente közel 300 új jelentkező érkezik. Az örökbefogadás nem életkor függő.

A cikk itt folytatódik!