Egyszülős Központ nyílik Budapesten

Egyszülős családokat támogató központ nyílik várhatóan februárban Budapesten. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány hétfőn vette birtokba és mutatta be az erre szolgáló egykori üzlethelyiséget a Mária utca és Üllői út sarkán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. november 21. MTI, egyszülő.hu

Budapest, 2017. november 20. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár (j) és Nagy Anna, az Egyedülálló Szülõk Klubja Alapítvány elnöke az egyszülõs családokat támogató új központ sajtóbejárásán a VIII. kerületi Mária utcában 2017. november 20-án. A kormány az alapítványt a helyiség megvásárlásában félmilliárd forinttal támogatta. MTI Fotó: Kovács Tamás

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a bemutatón kiemelte, hogy a Magyarországon egyedülálló, de nemzetközileg is újdonságnak számító központban elsősorban az egyszülős családokat érintő problémákra segítenek majd megoldást találni. Kiemelte: a kormány az alapítványt a helyiség megvásárlásában félmilliárd forinttal támogatta. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon több mint háromszázezer egyszülős család van, így mintegy félmillió gyerek nevelkedik egyik vagy másik szülőjével.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványának elnöke elmondta, hogy a helyiség felújítása a tervek szerint január végére fejeződik be, így február elején nyitna meg az intézmény, amelyben egyebek között játszóház, több közösségi iroda, konzultációs szoba és egy kávéház is helyet kap majd. Kiemelte, egy olyan újfajta központot szeretnének létrehozni, amelyben az egyszülős családok esélyt kaphatnának arra, hogy kitörhessenek nehéz helyzetükből, ezért igénybe vehetnek majd többek között jogi- és pszichológiai tanácsadást, a közösségi irodákban a munkába álláshoz, vagy vállalkozásuk elindításához kaphatnak fizikai és szakmai segítséget, a csoportszobákban hasonló helyzetben lévőkkel találkozhatnak, miközben a játszóházban gyerekeik elfoglalhatják magukat. A központban a tervek szerint más civil szervezetekkel is szeretnének majd együtt dolgozni, akik a helyszínen munkájukkal, szakmai tudásukkal tudják támogatni a rászorulókat.

A központ szolgáltatásai az egyszülős családok számára egy éven keresztül teljesen ingyenesek lesznek, később is csak néhány típusú segítségért kell majd minimális díjat fizetniük. Nagy Anna azt is elmondta, hogy az intézmény a budapestiek mellett a vidékről érkezők előtt is nyitott lesz, valamint az egyszülősök mellett a segítségre szoruló kétszülős családokat is várják számos előadáson és tanácsadáson.

„A központ egyik pillére a segítségnyújtás, hiszen egyedül nevelő szülőként és egyszülős családban nevelkedő gyerekként sok nehézséget kell megoldaniuk a mindennapokban. A másik feladatunk pedig a közösségépítés, hiszen egy tavaszi kutatásunk eredményei azt mutatták, hogy az egyedül nevelő szülők legnagyobb problémája az elmagányosodás” – véli Nagy Anna.

A központ modellközpontként is funkcionál majd azzal a céllal, hogy elősegítse hasonló vidéki központok megalakulását és hálózatos működésüket.

 

MTI Fotó: Kovács Tamás