Együtt a diszkrimináció ellen!

A roma családok csaknem 55 százalékában egyetlen dolgozó ember sincsen, átlagos életszínvonaluk, és ez által várható élettartamuk pedig jelentősen elmarad a nem roma lakosságétól - derül ki a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet közelmúltban publikált kutatásából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 13. czefernek.lena

A roma családok csaknem 55 százalékában egyetlen dolgozó ember sincsen, átlagos életszínvonaluk, és ez által várható élettartamuk pedig jelentősen elmarad a nem roma lakosságétól – derül ki a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet közelmúltban publikált kutatásából.


 „Tragikus és beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy egy-egy családban mára akár a harmadik nemzedék is felnő úgy, hogy nincs munkalehetősége – közölte a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet  a kutatást követően.” Egy korábbi országos felmérés ugyanakkor azt mutatja, a nem roma lakosság közel 80%-a gondolta úgy, hogy a roma lakosság nem szeret dolgozni, 90%-uk pedig úgy vélekedett, a munka a romák minden problémájára megoldást nyújtana.

Ezzel szemben érdekes megfigyelni, hogy Budaörsön például – ahol rendelkezésre állt elegendő munkalehetőség – egy 2008-as felmérés szerint, a roma családok 80%-a dolgozott, amely arány teljesen megegyezik a nem roma családokéval. Hasonló pozitív példákkal foglalkozott a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány (KEJA) hónap végén lezáruló, közel másfél éves antidiszkriminációs kampánya.

„Az elkeseredés, a kilátástalaság érzete ugyanis a hátrányos helyzetűek legnagyobb ellensége! Fontosnak tartottuk, hogy olyan hírességeket mutassunk be kampányunkban, kik személyükben bizonyítják: reális lehetősége van a sikerre mindenkinek!” – mondta Puporka Lajos, az alapítvány elnöke. A program hitvallása szerint az emberek jelentős részében azért alakult ki negatív vélemény, mivel korábban a média kedvezőtlen képet festett a roma lakosságról, ez azonban egy globális ellenkampánnyal a visszájára fordítható.

Egy friss, a Rubeus Egyesület által készített kutatás is alátámasztja a KEJA álláspontját: a kampány utolsó ciklusában megkérdezett nem roma magyarok elsöprő többsége formált igényt arra, hogy megvalósuljon a békés együttélés, azzal együtt, hogy többségük – elsősorban a fiatalabbak közül – elismerte, vannak előítéletei a romákkal szemben.

A konfliktus megoldódásáért mindkét félnél szükséges a szemléletváltás. A kampány testvérprogramjának keretein belül szervezett OKJ-s tanfolyam, valamint a pozitív példaként bemutatott hírességek mind azt a célt szolgálták, hogy ráébresszék a hátrányos helyzetű embereket: kitartásukkal és erőfeszítésükkel ők maguk képesek a legtöbbet tenni azért, hogy eloszlassák a róluk kialakult negatív előítéleteket. Ennek felismerése pedig legalább annyira fontos, mint az előítéletek felszámolása.