Elektronikus póráz – GPS-alapú gyerekkövető rendszerek

Hányszor fordult már elő, hogy a zsúfolt bevásárlóközpontban egy fél pillanatra elfordultunk a gyerektől, aki - valószínűleg hiperűrugrást, vagy teleportálást végrehajtva - eltűnt mellőlünk és óráknak tűnő, idegtépő tíz perc után került elő ismét, amikor már a létező összes és lehető legrosszabb lehetőségek is végigfutottak agyunkban?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 03. Gyarmati Orsolya

Hányszor fordult már elő, hogy a zsúfolt bevásárlóközpontban egy fél pillanatra elfordultunk a gyerektől, aki – valószínűleg hiperűrugrást, vagy teleportálást végrehajtva – eltűnt mellőlünk és óráknak tűnő, idegtépő tíz perc után került elő ismét, amikor már a létező összes és lehető legrosszabb lehetőségek is végigfutottak agyunkban? Akinek pedig nagyobb gyereke van, hányszor kívánta, bárcsak lenne egy varázstükre, amiben mindig megnézhetné, hol jár, mit csinál éppen az önállóvá vált és megközelíthetetlen kis-, avagy nagykamasz? Nos, a varázstükröt hagyjuk meg Grimméknek és Harry Potternek, helyette itt van a gyerekkövető alkalmazás okostelefonra, valamint egyéb, jó drága megoldások, kivéve a bőr alá ültethető chip. Az azért durva lenne…


Programok

A www.hola.hu nevét nem a spanyol köszönésről, hanem a Hol a gyerek? kérdés első két szaváról kapta. A csapat valamiért a Google fordítóprogramjára hasonlító nyelvezetet használ, és azt ígéri, a GPS-alapú telefonos nyomkövetés segítségével a gyerek mindig biztonságban érezheti magát, mert “váratlan helyzetekben” a szülők a segítségére tudnak sietni. Ezen picit elgondolkodtunk, és két dolog jutott mindjárt az eszünkbe. Az egyik, hogy elképzeltük, amint a tizenhat éves kicsike épp egy sötét utcasarkon vesz át némi tudatmódosító szert egy erre szakosodott kispajtásától, de hirtelen megvilágosodik és megnyomja a telefonján az ALARM-gombot, szülei pedig radarokkal és záróvonalakkal mit sem törődve mentik ki csemetéjüket a gonosz kísértés karmai közül. A másik, ennél sajnos sokkal életszerűbb gondolatunk az volt, hogy ha netán a gyerek valóban veszélyes helyzetbe kerül, például kirabolják, vagy, ami még rosszabb, elrabolják, esélye sincs telefonon segítséget kérni, hisz’ mindkét esetben az a legelső, hogy elveszik a készüléket, és vagy megsemmisítik, vagy jó áron továbbadják két sarokkal odébb.

Az az érzésünk, hogy a GPS-es gyerekkövető, avagy elektronikus póráz inkább a szülők számára nyújt biztonságérzetet, hiszen bármikor lecsekkolhatják a kis gézengúz tartózkodási helyét, a gyereket viszont nem feltétlenül húzza ki a bajból, akik pedig nincsenek túl jó viszonyban őseikkel, azok úgyis egy perc alatt törlik az alkalmazást.

Na, jó, ez csak egy rövid kitérő volt, és ez a cikk a gyerekkövető alkalmazásokat és programokat hivatott bemutatni, nézzük tehát, mit találhatunk a piacon.

Az Égi póráz nevű cég 3 in 1 karórát kínál, amely egyszerre mutatja az időt, működik telefonként és követ nyomot. Ez utóbbihoz kapcsolódik az SOS-hívás-funkció, valamint két olyan hozzátartozó telefonszáma, akit gyorshívó gombbal lehet értesíteni a vészhelyzetről. Az SOS-gomb megnyomásával a készülék sms-ben értesíti az adott családtagot, vagy barátot a segítségre szoruló tartózkodási koordinátáiról, ha pedig mondjuk a szülő csak egyszerűen kíváncsi a gyerek tartózkodási helyére, rácsörög egyet, vagy küldd egy sms-t és azonnal megkapja a kívánt információkat, de online is megtekintheti az aktuális helyszínt. A készülék ára mintegy 46 ezer forint.

A ChildPro egy pici nyomkövetőt kínál, amit ugyanúgy zsebre lehet vágni, mint a telefont, van rajta SOS-gomb, ami ugyanúgy működik, mint a fentebb leírt rendszernél. A program akkor is jelez, ha a gyerek elhagyja pl. a várost, a megyét, vagy azt a zónát, ahol amúgy tartózkodni a kellene. A készülék két éves szerződés esetén 27990, egy év esetén 29990 Ft, plusz havi ezret kell fizetni havi díjként.

Alkalmazások

Arra a keresésre, hogy “parental control app” (szülői kontroll alkalmazás) a Google egészen pontosan 83 millió 700 ezer találatot dobott ki, amiből arra következtettünk, hogy a gyerekkövetés igencsak aktuális és népszerű kis bolygónkon. Mi ezek közül most csak néhányat mutatunk be.

MSpy

Az iPhonokon és androidokon egyaránt futó alkalmazás, a mSpyTake képes akkor is követni a gyereket, ha annak telefonja ki van kapcsolva, és azt is megmutatja, hogy adott időn belül merre járt . Az alkalmazást olyan kérdésekkel igyekeznek eladni, mint “Tudta Ön, hogy a nemi erőszak áldozatainak 16 százaléka kiskorú?”, illetve “Tudta Ön, hogy a tinédzserek 20 százaléka 16 éves kora előtt kipróbál valamilyen drogot?”

Footprints

A Footprints (lábnyomok) nevű app segítségével nem csak követhetjük a gyerek tartózkodási helyét és mozgását, de meg is oszthatjuk az éppen aktuális koordinátákat másokkal, talán a több szem többet lát-elv alapján. A Geokerítés nevű funkcióval beállíthatjuk azokat az időintervallumokat, amelyeken belül a gyereknek elvileg egy adott helyen kellene tartózkodnia. Amint átlépi ezt a zónát, a telefon azonnal értesít minket, a mozgásérzékelő segítségével pedig a készülék folyamatosan jelez, amin gyermekünk elindul valahonnan.

FBI Child ID

Az FBI Child ID nevéből jól látszik, hogy a Szövetségi Nyomozóirodával van összeköttetésben. Az androidra és iPhone-ra egyaránt letölthető, ingyenes alkalmazás lényege, hogy segítségével egy pillanat alatt megoszthatóak az eltűnt gyerek adatai, amelyek egy másodperccel később az FBI és más hatóságok adatbázisaiban jelennek meg.

Family Tracker

A mindkét telefontípusra letölthető Family Tracker nem sms-t küld, hanem e-mailt, méghozzá ingyen az Apple / Google Push Notifications programon keresztül. Működésének feltétele csupán a WiFi megléte. Egy nemrég történt eset során egy kamasz napokra eltűnt, a SIM-kártyáját pedig kivette a telefonjából. Az édesanyja azt gyanította, hogy a gyereke egy olyan felnőttel van együtt, akitől el volt tiltva. A GPS breadcrumps-funkciót használva azonban sikerült a rendőrség számára bizonyítani, merre járt pontosan a fia az eltűnését megelőző napokban. Ennek alapján a gyereket néhány órán belül sikerült megtalálni, méghozzá egyik rendkívül veszélyes környéken. A Family Tracker ugyanis folyamatos kapcsolatban van a hatóságokkal, így ilyen esetben könnyen kikövetkeztethető az eltűnt gyerek tartózkodási helye.

Sex Offenders Search

Végül következzen a Sex Offenders Search. Ez az alkalmazás talán a legdurvább: megmutatja ugyanis, hogy ott, ahol gyerekünk tartózkodik, pontosan hány rendőrségi adatbázisban szereplő, szabadlábon mászkáló nemi erőszaktevő található! Nos, nem tudom, mennyit öregszik egy szülő egy perc alatt, amikor ezt az appot bekapcsolva azt látja, hogy csemetéje környékén éppen húsz, vagy akár csak egy is sétálgat?? Mindenesetre rákattintva a piros kis pöttyökre, a program kiadja a börtönből szabadult képét és adatait. Vegyes érzelmeink vannak az alkalmazással kapcsolatban, hiszen valószínűleg akár egyetlen olyan esetben, amikor megjelenik a gyerek öt kilométeres körzetében egy ilyen ember, és mi még látjuk is a mozgását, egészen biztosan örökre bezárjuk a gyereket a szobájába és deszkákkal szögeljük be az ablakát is…

Sok szülő úgy érvel, hogy szeretné megmenteni, megóvni a gyermekét. Sok gyerek úgy érvel, hogy úgy érzi, nem bíznak benne. Az igazság és a kompromisszum valahol középen lehet…nem árt az óvatosság, de azért az sem jó, ha a gyerek mindig a nyaka körül érzi az e-pórázt. Tény, hogy egy ilyen alkalmazás sok esetben életet menthet, de ezt a gyerekek nem feltétlenül érzik át, vagy fogják fel, kiskapuk pedig mindig vannak, és egy mai gyerek számára nem tart semeddig kijátszani a szülői figyelőrendszert. Egy ilyen rendszer használata nagyon szoros bizalmi viszonyt feltételez szülő és gyermek között. Reméljük, minél többen vannak ilyen kapcsolatban csemetéikkel!