Élelmiszer a netről

Az internet hajnalán sokan úgy vélték, hogy az online kereskedelem teljesen háttérbe fogja szorítani a hagyományos bolti formákat, a hűtőgépünk pedig automatikusan fog rendeli olyan élelmiszert, ami éppen elfogyott. Ha ez a jövőkép nem is valósult meg, ma már egy család életét nagyban megkönnyítheti egy interneten lebonyolított nagybevásárlás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 13. szabo.daniel

Az internet hajnalán sokan úgy vélték, hogy az online kereskedelem teljesen háttérbe fogja szorítani a hagyományos bolti formákat, a hűtőgépünk pedig automatikusan fog rendeli olyan élelmiszert, ami éppen elfogyott. Ha ez a jövőkép nem is valósult meg, ma már egy család életét nagyban megkönnyítheti egy interneten lebonyolított nagybevásárlás.


Számos előnye mellett nem véletlenül nem lett mindennapi rutinunk az online bevásárlás. Ugyan sokkal kényelmesebb otthonról, a fotelból összeválogatni a holnapi ebéd hozzávalóit, mint órakat tölteni közlekedéssel, sorbanállásal és cipekedéssel, de az extra szolgálatásnak ára van.

Csak a nagybevásárlás éri meg
A nagyobb online élelmiszerboltok saját flottával, a kisebbek futárszolgálattal jutattják el a megrendelt árut a vevő otthonába. Díjaik változóak, a fővárosra koncentráló kereskedők esetében a külső kerületek és agglomeráció irányában nő a kiszállítás költsége. Az általánosságban elmondható, hogy ingyen kiszállítás csak meghatározott – több tíz ezer forintos – értékhatár felett elérhető, más esetben egy-két ezer forint alatt nem ússzuk meg. A fix kiszállítási díj tehát a ritkább, nagyobb összegű vásárlásra ösztönöz.

Az áru valóban házhoz jön
A hagyományos boltoknak megvan az a vitathatatlan előnyük, hogy fizikai valójukban tudjuk leellenőrizni a terméket, mielőtt megvesszük. Ez értelemszerűen a friss zöldség, gyümölcs vagy hús beszerzése esetén elvárás, friss áru internetes rendeléséhez meglehetősen nagy bizalom kell. Ezt a vonalat egyébként nem is nagyon erőltetik az online kereskedők, beszerezni, raktározni és szállítani is sokkal nehezebb a romlandó és kényes termékeket.
Az előrecsomagolt, tartós élelmiszerek esetében viszont rendkívül kényelmes tud lenni, ha a több hétre vagy akár hónapra elég ásványvizet, lisztet, száraztésztát a futár az ajtóig hozza, legyen az akár egy lift nélküli, régi társasház sokadik emeletén.

Tudatosabb vásárlás, nem bővül a bevásárlólista
A kínálatot és az árakat is jobban át lehet látni, mint a polcok előtt, az online kosárban pedig a végösszeget is folyamatosan nyomon lehet követni. Tudatos vásárlóként pedig fizetés előtt pedig pár klikkel ki lehet venni a kosárból az online impulzív vásárlás eredményeként odakerült édességeket, apróságokat.

Nem véletlen az sem, hogy a GKIeNET és a T-Mobile friss felmérése azt mutatja, hogy tavaly a magyarországi kiskereskedelemben szinte csak az internetes értékesítésben résztvevő kereskedők tudtak jelentős forgalomnövekedést realizálni. Az előzetes becslések alapján a teljes magyarországi online kiskereskedelem 155 milliárd forintos forgalmat bonyolított az év során. A kutatás szerint az internetes vásárlók között a női-férfi arány egyensúlyba került, és 2012-től már várhatóan több hölgy fog online vásárolni, mint férni. Az internetes kereskedőknek egyre inkább fel kell készülnie a női igények kiszolgálására, ami sok esetben a weboldalak átalakítását is magával hozza – vélik a szakértők.

A fejlettebb online vásárlási piaccal rendelkező országokban ma már teljesen megszokott az internetes élelmiszervásárlás. A legnagyobb kereskedőláncok nem is engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen webáruházuk. Magyarországon is egyre több hagyományos bolthálózat fordít több figyelmet az internetre, a CBA már évek óta jelen van online boltjával, a Tesco pedig tavaly decemberben jelentette be, hogy két éven belül belép a netes piacra. Az online csatornát felértékelheti az is, hogy a “plázastop” miatt a kereskedelmi láncok várhatóan így tudnak majd közel jutni a lakóhelyhez, ugyanolyan széles választékkal, mint egy hipermarket.