Élethez való jog vagy abortuszjog?

Az ENSZ egyik fontos szakértői bizottsága, akik a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát vizsgálják felül, arra jutottak, hogy az „élethez való jog” magában foglalja az abortuszhoz való jogot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2018. november 19. Emberi Méltóság Központ

flickr_Anna Levinzon

Egy ember életét nem lehet egy mérlegre tenni egy másik ember élethelyzetével

Az ENSZ egyik fontos szakértői bizottsága, akik a Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát vizsgálják felül, arra jutottak, hogy az „élethez való jog” magában foglalja az abortuszhoz való jogot. Szerintük a nemzeti kormányoknak „minden meglévő akadályt el kell hárítaniuk” az abortuszhoz elől, ide értve az orvosok és kórházi dolgozók lelkiismereti szabadságát is – adta hírül az Emberi Méltóság Központ.

Tájékoztatásuk szerint a szóban forgó bizottság kötelezné az országokat, hogy „biztosítsanak hatékony hozzáférést a biztonságos és legális abortuszhoz”, amennyiben a terhesség bármely pillanatában az „jelentős fájdalmat vagy szenvedést” okozna. Ismerve a hazai viszonyokban a „válsághelyzet” homályos meghatározását és alkalmazását, ez gyakorlatilag egyenlő a várandósság bármely pillanatában – tehát akár a szülésig – elvégzett abortusszal. 

Az ENSZ ezen szakértői bizottsága még hozzáteszi, hogy az „élet befejezése” lehetővé tenné, hogy az emberek „méltósággal haljanak meg”, míg ennek tiltása a halálbüntetés jelenti szerintük. A 18 tagú bizottság szinte egyöntetűen támogatták ezt az életellenes irányt, és az egyetlen kivételt, aki egyet nem értésének adott hangot, keményen rendreutasították. Ez a kivétel maga az elnök volt, Ahmed Amin Fathalla, aki szerint „ez a nyelvezet az abortusz teljes körű legalizálását jelenti, megtagadva a meg nem születettek élethez való jogát”. Hozzátette még, hogy „kritériumok és korlátozások nélkül megengedni az abortuszt” a szabad választásra és a magánéletre hivatkozva egyenlő a személyes autonómiát az emberi élet fölé emelésével, mindezzel teljes figyelmen kívül hagyva az orvosi bizonyítékokat az emberi élet kezdetéről.

A bizottság általános kommentárja ebben a kérdésben egy négy éve tartó folyamat kicsúcsosodása. Több mint 100 nemzeti és civil szervezet – köztük az Emberi Méltóság Központ is – kérte, hogy a számos ország által aláírt Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát értelmezzék életvédő szemlélettel, és ne kelljen az országoknak megváltoztatniuk az abortusz-szabályozásukat. Bár ez a dokumentum nem kötelezi az aláírókat, a bizottsági tagok mégis szeretnék véleményüket elfogadtatni az országokkal. Az ENSZ egyezményekben nem létezik „abortuszjog”, minden ezzel ellentétes lépés csak a nemzetközi intézmények szellemiségét tükrözik, de az országokra nézve – eddig – nem kötelező érvényű, ez benne a jó hír – áll az EMK közleményében