Életmódváltó verseny a Bethesda Gyermekkórházban

Mínusz 158 kiló 3 hónap alatt. 16 csapatban 80 egészségügyi dolgozó, aki változtatni akart. Heti négy délután ingyenes sportlehetőség a kórház falain belül, ingyenes edzéstervezés, több száz lefutott kilométer. Ez a mérlege a Bethesda Gyermekkórház életmódváltó versenyének, amely a múlt héten ért véget közös súlyméréssel és egy fergeteges családi sportnappal.

egészség
2019. június 07. Bethesda Gyermekkórház

Zumbázó orvosok, SMR hengert próbálgató ápolók, pingpong versenyen erejüket összemérő terapeuták, kórházi dolgozók és családjaik. Ez a nem mindennapi kép fogadta múlt szombaton a Bethesdába érkezőket. Véget ért egy időszak, a kórházi életmódváltó verseny, amelynek során mintegy 80-an 5fős csapatokban versengtek a kilók ellen, ill. önmagukkal, hogy a hétköznapok rutinjába minél több mozgást vigyenek. A kórházi sportnapot olyan neves sportolók tették igazi ünneppé, akik saját példájukkal mutattak utat a hogyantovábbhoz. Szécsi Zoltán, háromszoros olimpikon vízilabdázó kiemelte, hogy ő maga is életmódváltásban van, neki is tudatosan kell figyelni az aktív versenyévek után, hogy a megfelelő fizikai akitivitás megmaradjon. Mert ha nincs aktivitás, a test nagyon hamar leépül. Maráz Zsuzsanna, Spartathlon győztes ultrafutónő 30 éven át dolgozott az egészségügyben, így az ő szájából mindenki elfogadta a motiváló mondatokat: „Nagyon nehéz azt mondani egy nővérnek, 12 órás műszak után, hogy menjen el kocogni fél órát, de valahol le kell adni a stresszt, és ennek kevés jobb módja van. És akik rendszeresen végeznek állóképességi sportokat, azok a mentális egészségüket is tovább őrzik. Így csak azt tudom mondani, hogy sportolni muszáj.” Ács Franciska, lovasedző és terapeuta felhívta a figyelmet arra, hogy minden változás akkor épül be, ha belülről jön, de kezdetben agyból kell csinálni, és addig ki kell tartani, amíg meg nem jön a jó érzés, a harmónia, amelyet az elvégzett mozgás jelent.

Az kórházi életmódváltó verseny sikerét nemcsak a leadott kilók jelentik, hanem az az újfajta szemléletmód, hogy az egészségünkért lehet és jó érzés tenni, mert az aktivitás több energiát ad a hétköznapokban. Az már csak hab a tortán, ha mindezt ingyenesen egy kórház biztosítja a dolgozóinak, helyben, munkaidő után. Az egészségügyben dolgozók sokszor rendkívüli körülmények között, erős napi megterheléssel, állandó stressz mellett töltik mindennapjaikat. A munkabeosztás, az anyagi körülmények nem teszik lehetővé, hogy tudatos életmódváltással figyeljenek az egészségügyi dolgozók önmagukra, testi-lelki egészségüket tudatosan biztosítva. A kórház saját költségén három hónapra lehetővé tette, hogy heti kétszer ingyenes alakformáló tornát, kétszer pedig zumbaórát látogathattak a dolgozók. Fitt menü került bevezetésre a korábbival azonos áron, mely nagy népszerűségnek örvend. A kórház dolgozói számára futóedző készített edzéstervet, az április Vivicittá futóversenyen 30 dolgozó vett részt, ingyenes, kórház által finanszírozott nevezéssel. A lelki egészséget megerősítve stresszkezelő tréninget szerveztek, nagy sikerrel. Az életmódváltó kollégákat zárt Facebook csoport segíti a továbbiakban is, receptekkel, dietetikus által összeállított étrenddel, tanácsokkal, motivációs üzenetekkel. A győztes csapatoknak pénzjutalmat ajánlott fel a kórház vezetése, amelyet boldogan fogadott az összesen 21 kilót leadott csapat.

Az igazi próba most következik, beépül-e mindaz, ami három hónapon keresztül az életmód részévé vált. Be kell épülnie. Mert egészség nélkül nem lehet gyógyítani.