Életvédő ima-applikációt törölt az Apple

Újabb példa a keresztények elleni előítéletekre: abortuszpártiak nyomására az Apple egy életvédő ima-applikációt törölt az alkalmazásai közül. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2017. október 18. Antal-Ferencz Ildikó

A Human Coalition csoport Google Play Store-ban még elérhető applikációja kijelzi az imakéréseket, például ilyet: „valaki abortuszon gondolkodik Dallasban”, és amikor a felhasználók az kijelző érintésével jelzik, hogy imádkoztak érte, akkor az app frissíti az imádkozók napi listáját. Az Apple röviddel azután szedte le az életvédő applikációját, hogy kedvezőtlen sajtóvisszhang jelent meg ezzel kapcsolatban a Slate és a New Statesman hírportálokon – állítja a csoport a world.wng.org-on.

Christina Cauterucci Slate-blogger felvetette a kérdést, hogy vajon honnan tudja a csoport, hogy valaki abortuszon gondolkodik, és az applikációt „a magánéletbe való súlyos beavatkozásnak vagy óriási hazugságnak” minősítette. A New Statesman-nál dolgozó Amelia Tate így kérdezett: „Vajon a digitális abortuszellenes imádkozókat bünteti egy egyház? Elérnek Istenhez? Bár ezek a kérdések némileg nevetségesnek tűnnek, a válaszok fontosabbnak tűnhetnek, mint valaha. Amikor a abortuszellenes appok mögötti technikáról van szó, akkor az emberek – függetlenül attól, hogy hívők vagy sem – veszthetnek hitükből.”

Lauren Enriquez, a Human Coalition szóvivőjének elmondása szerint az imakérések alapja a csoporttal kapcsolatban álló hét pro-life terhességi központba (Grapevine, Texas; Raleigh, N.C.; Pittsburgh; Atlanta) befutó telefonhívások és bejelentkezések. Megjegyezte: a csoport nem tüntet fel semmilyen személyes adatot az applikáción. Több tízezer felhasználó töltötte le az appot 2013-as bevezetése óta állítja Enriquez, az Apple döntését „szerencsétlennek” tartva. „Azok a várandós nők, akiket mi támogatunk, komoly krízisen mennek át. Sokuknak nincs partnere, több gyereket nevelnek egyedül, vagy megalázó, erőszakos kényszer-kapcsolatokban élnek. A mi tagjaink imádkozni akarnak ezekért a nőkért és gyermekekért, az app pedig egy eszköz arra, hogy az érintettek és az imádkozók tudjanak egymás szándékairól.” A szóvivő elmondása szerint, majdnem minden nő, aki felhívja őket, abortuszon gondolkodik, és a csoport tagjai azon dolgoznak, hogy segítsenek nekik túljutni a krízisen. Ha egy nő úgy dönt, hogy megtartja gyermekét, a csoport ellenőrzi a szülést és „megmentettként”  tartja számon a babát. Állításuk szerint 7.292 babát mentettek meg így 2009-es évi alapításuk óta. 

Amikor az Apple elmozdította az applikációt, arra hivatkozott, hogy a program funkcionalitásával vannak gondok. Ugyanakkor a Google Play Store-ban lévő közel ötcsillagos pontozású app évek óta elérhető volt az Apple áruházában is, és a cég ez idő alatt nem jelzett semmilyen problémát.  Nem ez az első eset, amikor az Apple egy keresztény szellemiségű applikációt elmozdít külső nyomásra: a cég két ex-meleggel kapcsolatos (Exodus International, Setting Captives Free) applikációt is törölt áruházából az elmúlt években (2011, 2013) – írja a world.wng.org.

Az eredeti cikk ITT olvasható.