Elnöki kiállás Geréb mellett

Nyilatkozatban állt ki a Királyi Bábakollégium elnöke Geréb Ágnes mellett. A brit szervezet vezetője, Lesley Page professzor arra kérte Magyarország köztársasági elnökét, Áder Jánost, hogy adjon kegyelmet a két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt szülésznőnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 07. szabo.daniel

Nyilatkozatban állt ki a Királyi Bábakollégium elnöke Geréb Ágnes mellett. A brit szervezet vezetője, Lesley Page professzor arra kérte Magyarország köztársasági elnökét, Áder Jánost, hogy adjon kegyelmet a két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt szülésznőnek.


Még április 27-én adott ki nyilatkozatot a Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives, UK, elnöke Lesley Page professzor) dr. Geréb Ágnes támogatásáról. Felkérték Magyarország leendő köztársasági elnökét, Áder Jánost, hogy adjon kegyelmet dr. Geréb Ágnesnek. Page professzor ez ügyben 2012. április 20-án személyesen is írt a leendő elnöknek.

Dr. Geréb Ágnest két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amelynek kezdetét május 3-áról elhalasztották addig, ameddig Áder János meg nem hozza döntését. Az ítélet dr. Geréb Ágnes két kedvezőtlen kimenetelű otthonszülésnél megállapított állítólagos gondatlan eljárása kapcsán született. A Királyi Bábakollégium reméli, hogy “a kegyelem gyakorlása segít megteremteni a további szülészeti reformok feltételeit Magyarországon. Továbbviszi azt a lendületet, amit a Fidesz kormány és személyesen a Dr. Szócska Miklós által 2011 áprilisában bevezetett otthonszülés szabályozás hozott ezen a területen”.

A Királyi Bábakollégium nyilatkozott arról is, hogy örömmel adná át a Magyar Kormánynak   információit a szülészeti reformok nemzetközi tapasztalatairól, különös tekintettel arról a jelentős, ide vonatkozó problémáról, hogy  milyen szerepet tölt be egy szakmai felügyeleti szerv – ez esetben a Bábai Testület -, amikor tagjainak munkáját érintően a gondatlanság kérdéskörével foglalkozik. Az állásfoglalás utalt az ICM (International Federation of Midwives = Nemzetközi Bábaszövetség) és a FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics = Szülész-nőgyógyászok Nemzetközi Szövetsége) nemrégiben kiadott közös nyilatkozatára, amely szintén támogatja dr. Geréb Ágnest, és felszólította Magyarországot, valamint más európai országokat arra, hogy sürgősen vegyék napirendre a nők emberi jogainak tiszteletben tartásának kérdését – mind szülő anyaként, mind pedig a szülés körüli ellátásban közreműködőként.

Page professzor elismerte a Magyar Kormány erőfeszítéseit az intézményen kívüli szülés szabályozása terén, de kiemelte azt a tényt, mely szerint a dr. Geréb Ágnes és bábatársai ellen folyó büntetőügyek megelőzték az új otthonszülés törvény életbe lépését. Ennek fényében a Királyi Bábakollégium felkérte Áder János leendő köztársasági elnököt, hogy “gyakorolja hivatali hatáskörén belül jogait, és részesítse dr. Geréb Ágnest teljes körű elnöki kegyelemben, valamint töröljön minden ellene indított büntetőeljárást.”

Page professzor Áder Jánosnak írt levele itt olvasható teljes terjedelmében.