Előolimpiáztak a családok

A hőségriadó ellenére is tömegek látogattak ki szombaton a lapunk által szervezett családi olimpiára, melyen politikusok, sportolók, művészek népszerűsítették a család intézményét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 01. szabo.daniel

A hőségriadó ellenére is tömegek látogattak ki szombaton a lapunk által szervezett családi olimpiára, melyen politikusok, sportolók, művészek népszerűsítették a család intézményét.


Fotó: Ancsin Gábor

Az előzetes adatok szerint közel háromezren látogattak ki az első alkalommal megszervezett családi olimpiára, a budapesti Orczy Parkba, ahol délelőtt 9 órától este 7 óráig várták a családokat. Az érdeklődők a foci- és sorversenyek mellett olyan extra mozgásfajtákat is kipróbálhattak, mint a felfújható “öttusa birodalom”, Eurobungy, légbicikli, léglabda, de kalandpark, ugrálóvár és KRESZ Park is várta azokat, akik a rekkenő hőség ellenére is vállalták a “megmérettetést”.

A délelőtti programban az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára bejelentette, a kormányzat 11,7 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességűek foglakoztatására. Soltész Miklós elmondta, az összegből mintegy kétezer ember képzése és ötezer fő maximum öt hónapos, 100 százalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg.

Orsós Zsolt csörgőlabda paralimpikon arról beszélt, hogy nagyon fontos a fejekben való akadálymentesítés. Az elmúlt két évben mintegy 6-7 ezer középiskolás diákkal beszélgetett a szolidaritás nagyköveteként, illetve ismertette meg sportágát. 


Fotó: Ancsin Gábor   

Kiemelte: a fogyatékos embereknek ma nagyon kis hányadát foglalkoztatják, mert a munkaadók tartanak tőlük. Reményének adott hangot, hogy sikerül ezen változtatni, és a fiatalok, akikkel beszélgetett, már másként gondolkodnak majd erről. 
   

“A polgári törvénykönyv őszi vitájakor rendezhető lesz az a passzus, amelyet a családvédelmi törvényben az Alkotmánybíróság kifogásolt” – ezt már a családi olimpiára ugyancsak kilátogató Rétvári Bence nyilatkozta az MTI-nek. A KIM parlamenti államtitkára hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Ab nem érintette a családvédelmi törvénynek a liberális szervezetek és az ombudsman által legtöbbet támadott részét, a család definícióját. Ez az első olyan definíció a magyar jogban, amely törekszik a család fogalmának általános meghatározására. Ez egy integratív, befogadó család fogalom – fogalmazott, kiemelve, hogy a meghatározás az eredeti menetrend szerint július 1-jével hatályba lép.

 Fotó: Ancsin Gábor

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: ha az Ab ezt kifogásolhatónak tartotta volna, ennek a hatályba lépését sem engedte volna. Ez rendkívül fontos, mert így szinte teljessé válik a családvédelmi törvény, ami hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a családok számára a jogi környezetet, legyen szó a családok támogatásáról, a családi állapotról, vagy a családi adózási rendszerről – mondta Rétvári Bence.

Az estig tartó ingyenes programokat zenei koncertek színesítették, fellépett az Alma Együttes, a Makám Zenekar, a Zabszalma és a Tücsök Zenekar, valamint Pintér Béla.