Családháló

Kezdőoldal Háttér Emberi Jogok Európai Bírósága – képes a magzat élethez való jogát biztosítani?

Emberi Jogok Európai Bírósága – képes a magzat élethez való jogát biztosítani?

Dragan Dakić alkotmányjogász előadás az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát vizsgálta, hogy képes-e a magzat élethez való jogát biztosítani.

ELTE ÁJK Facebook oldala,

Az ELTE Alkotmányjogi Tanszék meghívására The right not to be killed: Since when? címmel tartott előadást Dragan Dakić bosznia-hercegovinai alkotmányjogász, az MTA TK Jogtudományi Intézete vendégkutatója 2017. március 24-én a doktori képzés keretében.

Az előadás az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát vizsgálta, hogy képes-e a magzat élethez való jogát biztosítani. Az Egyezmény élethez való jogra vonatkozó rendelkezése ugyanis magában foglalja a jogot az élet elvétele elleni védelemre, ennek ellenére az abortuszt a joggyakorlat nem tiltja, akkor sem, ha ma már a tudomány állása szerint elérhetőek olyan beavatkozások, amelyek a magzat életének megtartása mellett képesek az anya önrendelkezési jogát is biztosítani.

Az előadás általánosabb következtetése az volt, hogy az alkotmányjogi érvelés és dogmatika felülvizsgálatra szorul annak érdekében, hogy választ tudjon adni a 21. század tudományos és technikai kihívásaira. Az élénk vitát kiváltó előadás írásos változata jelenleg megjelenés alatt áll.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
A szeretet szeretetre ösztönöz – Gary Chapman Magyarországon!

Magyarországra érkezett Gary Chapman, a világszinten elismert párkapcsolat szakértő, az 5 szeretetnyelv pszichológiai fogalom és könyvsorozat megalkotója, akinek munkássága milliók...

Egy ütős számonkérés az abortuszpárti feministák részére – FOTÓ

A harcos feministák, akiknél ez a hevület vad abortuszpártisággal jár együtt, a következőn gondolkozzanak csak el:

Close