Családháló

Kezdőoldal Háttér Emberi Jogok Európai Bírósága – képes a magzat élethez való jogát biztosítani?

Emberi Jogok Európai Bírósága – képes a magzat élethez való jogát biztosítani?

Dragan Dakić alkotmányjogász előadás az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát vizsgálta, hogy képes-e a magzat élethez való jogát biztosítani.

ELTE ÁJK Facebook oldala,

Az ELTE Alkotmányjogi Tanszék meghívására The right not to be killed: Since when? címmel tartott előadást Dragan Dakić bosznia-hercegovinai alkotmányjogász, az MTA TK Jogtudományi Intézete vendégkutatója 2017. március 24-én a doktori képzés keretében.

Az előadás az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát vizsgálta, hogy képes-e a magzat élethez való jogát biztosítani. Az Egyezmény élethez való jogra vonatkozó rendelkezése ugyanis magában foglalja a jogot az élet elvétele elleni védelemre, ennek ellenére az abortuszt a joggyakorlat nem tiltja, akkor sem, ha ma már a tudomány állása szerint elérhetőek olyan beavatkozások, amelyek a magzat életének megtartása mellett képesek az anya önrendelkezési jogát is biztosítani.

Az előadás általánosabb következtetése az volt, hogy az alkotmányjogi érvelés és dogmatika felülvizsgálatra szorul annak érdekében, hogy választ tudjon adni a 21. század tudományos és technikai kihívásaira. Az élénk vitát kiváltó előadás írásos változata jelenleg megjelenés alatt áll.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
A felnőttek játékai

Hunorka még nincs egyéves, de máris rákapott a felnőttek játékaira. Minden érdekli, amit Apa és Anya használ.

Close