Emelkednek a fogyatékossági támogatások

Június elsejével emelkedik a fogyatékossággal élők havi rendszeres pénzbeli juttatása - tájékoztatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-t.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 15. szabo.daniel

Fotó: Csaladhalo

Június elsejével emelkedik a fogyatékossággal élők havi rendszeres pénzbeli juttatása – tájékoztatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-t.


“Az értékállóság megőrzése érdekében a mindenkori évi öregségi nyugellátások emelésének megfelelően emelkedik a jövőben a fogyatékossági támogatás”. Június elsejétől a fogyatékossági támogatások 19 500 és 24 000 forintra nőnek – olvasható a tárca által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a kormány javaslata alapján ez a júliustól folyósított ellátásoknál a jelenlegi összeghez képest 5,2 százalékos emelkedést jelent.

“Ez a megemelt összeg képezi már a jövő évtől a támogatás emeléseinek alapját – ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát” – áll a közleményben.

Közölték azt is, hogy a fogyatékosságügyi ENSZ-egyezmény és a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény harmonizációjának megfelelően bővül továbbá azok köre, akik a jövőben a fogyatékossággal élők fogalomkörébe tartoznak. Ide sorolandók többek között azok, akik korábban pszichiátriai kezelés alatt álltak.

A fogyatékos személyek hatékonyabb képviselete érdekében átalakul az Országos Fogyatékosügyi Tanács is, csökken a szervezet munkájában részt vevő tárcaképviselők száma.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kormány javasolja még az Országos fogyatékosügyi program és az ahhoz kapcsolódó intézkedési terv szabályozásának racionalizálását. A tervezet törvényi szinten rögzíti a terv megalkotásának kötelezettségét. Az egyes célokhoz, intézkedésekhez rendelt források meghatározását pedig a terv tartalmi elemei közé emeli át – írták a közleményben.