Emlékkoncerttel tisztelegnek az ’56-os forradalom mártírjai előtt

Megemlékezésekkel, gyertyagyújtással, emlékkoncerttel tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjai előtt november 4-én szombaton, amit Magyarország kormánya 2001-ben nyilvánított nemzeti gyásznappá – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
megemlékezés
2017. november 03. MTI

Mosonmagyaróvár, 2017. október 26. Az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortûz 61. évfordulóján tartott megemlékezés résztvevõi a Gyásztéren, az egykori határõrlaktanya közelében felállított emlékmûnél 2017. október 26-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A közlemény szerint a rendezvénysorozat szombaton 9 órakor kezdődik: a hagyományoknak megfelelően a Kossuth Lajos téren, az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját.

A központi megemlékezést 13 órakor a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél rendezik meg. Itt Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő és Ughy Attila (Fidesz-KDNP) polgármester mond beszédet.

A Szent István-bazilikában 18 órától emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A Magyar Rádió Gyermekkórusa Johannes Brahms Ave Maria című kórusművét adja elő, a karmester Matos László, orgonán közreműködik Arany Zsuzsanna. Farkas Róbert a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát vezényli, előadásukban Beethoven Egmont-nyitánya és 3. szimfóniája lesz hallható. A bazilikánál 19 órától mécsesek és fényfestés is megidézi a mártírok emlékét.

A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök Falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt, míg a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezést tartanak.

Az NFM közleményében azt írta: az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsát a november 4-én kezdődött invázió pecsételte meg. A hatalmas túlerőben lévő szovjet hadsereg többnapos utcai harcban tudta csak felszámolni a szabadságharcosok ellenállását a Széna térnél, a Corvin közben, Óbudán, Kőbányán, a VIII. és a IX. kerület több helyszínén, végül november 11-én Csepelen is.

(Fotó: Krizsán Csaba/MTI)