Emmi: a gazdasági növekedéshez magas színvonalú oktatás kell

Nagyon magas színvonalú oktatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság kellőképpen növekedni és fejlődni tudjon, ez a kormányzat újonnan megfogalmazott küldetése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
oktatás
2019. június 07. MTI

Horváth Zita az Óbudai Egyetemen, a határon túli, Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás képviselőinek részvételével, kilencedik alkalommal megtartott EU-PED pedagógusnapi ünnepségen hangsúlyozta: kiváló egyetemi képzésre van szükség annak érdekében, hogy az egyetemek igazi innovációs ökoszisztéma-központok legyenek, azért, hogy a nagyobb hozzáadott értékkel rendelkező ipari vállaltok Magyarországra jöjjenek, és megmaradjanak.

Az ipar 4.0 kihívások elé állítja a magyar oktatási rendszert, óriási feladatokat ró a fenntartókra, az intézményekre és az oktatókra, hogy a hallgatók piacképes diplomát szerezhessenek – mondta a helyettes államtitkár.

Horváth Zita kiemelte azt is, egy felsőoktatási intézmények nem csak azért van, hogy magas színvonalú oktató és kutató munkát végezzen, hanem egy úgynevezett “harmadik missziós” tevékenységet is el kell látnia. Ez a tevékenység azt jelenti, hogy a minket körülvevő kihívásokra, társadalmi, gazdasági igényekre megfelelő választ adjon. Továbbá jelenti azt is, hogy a felsőoktatási intézmény vidéken és a határon túli területeken is megtalálja azokat a területeket, ahol a tudását át tudja adni – mondta.

Tarlós István főpolgármester beszédében azt mondta: a jövő építésében elengedhetetlen követelmény, hogy “a magyar pedagógustársadalom elfoglalja méltó helyét a nemzetünk jövőjét meghatározó legfontosabb tényezők rangsorában”. Az oktatás jövőtervezés és jövőépítés. Ehhez szükséges, hogy a tanárok megkapják azt az anyagi, erkölcsi és szakmai elismerést, ami munkájuk fontossága okán megilleti őket – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: az elkövetkező évek kiemelt feladata kell, hogy legyen az országban és Budapesten is, hogy “a képzett, elismert és elhivatott pedagógusok egy megújulni engedett, a klasszikus értékekre épülő, magas szintű oktatási rendszerben gyakorolhassák hivatásukat”.

Az Óbudai Egyetem az észak-budai térség legnagyobb felsőoktatási intézménye, fejlesztése nemcsak Budapest egyik kiemelt érdeke, hanem ez az egyetem Budapest egyik büszkesége is – mondta Tarlós István, majd közölte: a fővárosi önkormányzat és az egyetem vezetősége a közeljövőben együttműködési megállapodást köt.

A főváros minden eszközével igyekezni fog elősegíteni az intézmény bővítését, a korábban ennél széttagoltabb oktatási helyszínek további egyesítését. Támogatja a törekvést, aminek eredményeképp belátható időn belül megvalósulhat egy 13 ezer hallgató oktatását és elhelyezését szolgáló, valódi, új egyetemi campus – jelentette ki.

Tarlós István kitért arra is, hogy az Óbudai Egyetem különösen nagy hangsúlyt fektet a határon túli magyar nyelvű oktatás támogatására.

Réger Mihály, az egyetem leköszönő rektora elmondta: az oktatási hivatal adatai szerint az elmúlt tíz évben mintegy 16 ezer hallgató vehetett át diplomát, és az egyetemen, valamint a jogelőd intézményeken az összes végzett műszaki szakemberek száma 100 ezer körülire tehető.

Az elmúlt négy év eredményei közül legnagyobb eredményként azt emelte ki, hogy a felvételi létszám 2015-től kezdődően folyamatosan emelkedett. A múlt évben ez a szám elérte a 3581-et.

Réger Mihály közölte azt is, hogy a 2016-ban és 2017-ben diplomázók száma meghaladta az évi 1900-at.

Fotó: MTI/Illyés Tibor