Énekelj a kisbabád gyógyulásáért! – VIDEÓVAL

Zeneterápiát teszteltek egy klinikai kutatás során - a szakemberek arra voltak kíváncsiak, segít-e a koraszülött babák fejlődésében, ha a szüleik énekelnek nekik?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 23. Gyarmati Orsolya

Zeneterápiát teszteltek egy klinikai kutatás során – a szakemberek arra voltak kíváncsiak, segít-e a koraszülött babák fejlődésében, ha a szüleik énekelnek nekik?


A Pediatrics című rangos folyóiratban megjelent cikk szerint a zene és az ének fizikailag is gyógyító hatással van az újszülöttekre. Azt már régóta tudjuk, hogy a zenét, legyen az hangszeres, vagy vokális, már az anyaméhben hallja a baba. A Beth Israel Egészségügyi Központban egy kéthetes program során azt tanulmányozták, hogy az intenzíven fekvő koraszülött babáknál milyen hatása van az egyszerű, nyugodt éneklésnek. A szakemberek megállapították, hogy az altatódalok hallatán a kicsiknek lassult a szívritmusuk, jobban aludtak és jobban tudtak enni is.  

A kutatók azt is feltételezik, hogy a zene szándékos és rendszeres  alkalmazása mind a szív-, mind a légzésműködés funkcióit javítja. Talán érdemes megemlíteni, hogy itt tulajdonképpen nem is a klinikai adatok az érdekesek, hanem inkább az, hogy egy koraszülött intenzív osztály félelmetes és személytelen világában tartózkodni milyen nehéz lehet lelkileg a babák és szüleik számára, s hogy éppen ezért itt különösen fontosak az emberi kapcsolatok, a szülő és a baba kötődése.

A kísérletben részt vevő 272 újszülött felének a Hull a pelyhes fehér hó-t énekelték, mivel ezt minden szülő ismeri, kellemes a hangzása és még a kevésbé muzikális apukák és anyukák is megbírkóznak az eléneklésével. Mindazonáltal a kutatók jobban örültek annak, ha a szülők kifejezetten személyre szóló, valamilyen okból különleges, esetleg a család múltjához kapcsolódó dalt választottak, vagy esetleg olyat, amit maguk a szülők találtak ki. Ezek a dalok ugyanis tudatalatt méginkább nyugtatólag hatottak a babákra, akiknek esetében – amint az számos kutatásból kiderült már – az intenzív osztályon töltött hetek, hónapok miatt nehezebben alakul ki a kötődés szüleikkel. Ennek a kötődésnek a hiánya sajnos hosszan tartó betegségek, tünetek formájában manifesztálódhat, írta a The Atlantic.