Ennyi idő alatt lesz halálcsapda a napon hagyott kocsi

10 perc alatt is sokat ugorhat a hőmérséklet, hát még egy óra alatt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 28. Dívány

Closeup portrait of a cute adorable little boy toddler tired and sleeping belted in car seat on his trip, safety protection concept; Shutterstock ID 283664960; PO: today-david-150710

Egy nyáron a napon leparkolt autóban viszonylag gyorsan olyan az üvegházhatáshoz hasonló körülmények alakulhatnak ki, amelyek villámgyorsan igazi halálcsapdává alakíthatják a járműveket. Mindez a kívülről érkező infravörös sugárzást visszaverő, de a felhevült műszerfal és kormánykerék által kibocsátott infravörös sugárzás távozását is megakadályozó ablaküvegeknek köszönhető. Ez azt eredményezi, hogy egy napon hagyott autóban már 21 fokos kinti hőmérséklet esetén is 50 fokos szaunát hozhat létre a Nap fénye.

A külső hőmérséklet, és a az autók típusa is számít természetesen, de általában nagyjából 1 óra elég ahhoz, hogy 60-80 fokosra hevüljön egy autó belseje, ráadásul mindez akkor sem változik számottevően, ha a leparkolás pillanatában még ment a klíma, vagy lehúzott ablakok mellett szaunázik valaki a járművekben. Ebben a helyzetben, egészen pontosan akkor, amikor a testhőmérséklet 40,6 °C fölé emelkedik, a test már képtelen lehűteni magát, leáll a verejtékezés, csökkenni kezd a vérnyomás, és eszméletvesztés következik be. Ezt a keringés fokozatos összeomlásával járó állapotot nevezzük hőgutának. Amennyiben a szervek vérellátása huzamosabb ideig szünetel, a hőguta könnyen súlyos szervi károsodással, vagy akár halállal is járhat.

A cikk itt folytatódik!