Epret az eperföldről!

Ha zavar, hogy csak csillagászati áron szerezheted be a gyümölcsöt, zavar, hogy sok esetben nem egészen friss, vagy, hogy nem egészen hazai, menj, és szedd magad!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 15. szabo.daniel

Ha zavar, hogy csak csillagászati áron szerezheted be a gyümölcsöt, zavar, hogy sok esetben nem egészen friss, vagy, hogy nem egészen hazai, menj, és szedd magad!


Vedd féláron a gyümölcsöt!
900 forint körül jár az eper ára, de nem elképzelhetetlen, hogy az árat akár meg is felezhetjük. Nem kell hozzá más, csak egy kis elszántság, no és szabadidő. Országszerte kinyitottak azok a gyümölcsösök, ahol szezonális gyümölcsökhöz juthatunk, vagyis nem csak epret, hanem cseresznyét, meggyet, ribizlit és sok mást is olcsón beszerezhetünk.
Összeállításunkban a neten leggyorsabb megtalálható helyeket ajánljuk:

1. Hat földterületen árul a pilisszentiváni cég: Budakalászon két helyen, Solymáron, Pomázon, Érden, illetve Szigetszentmiklóson várja az érdeklődőket. Az eper ára 430 forint kilónként, de 10 kiló felett már csupán 350 forintot kérnek el érte.
Az ültetvények megközelíhetőségeiről, nyitva tartásairól itt olvashattok.
A honlapon remek recepteket is olvashattok.

2. Második találatként dobja a kereső a szobi gyümölcsöst, itt sokkal szélesebb a választék:
A 2001. óta üzemelő, a Dunakanyarban található gyümölcsös “Szedd magad” akció keretében szüretelhető fő faja az őszibarack.
De őszibarackon kívül termesztenek még cseresznyét, meggyet, sárgabarackot, feketeribizlit, piros ribizlit, szilvát, körtét, almát, bodzát, illetve diót is.
A gyümölcsös „időjárásbiztos” úton megközelíthető, a sorközök füvesítettek, így akár esőben/eső után is járhatók.
Természetesen a gyümölcsöket aktuális érési idejükkor lehet szüretelni, a ribizli érési ideje például éppen június – július környékére, az őszibarack vagy a nektarin érési ideje július végétől szeptember elejéig tart.

3. Pátka

A pátkai kertészetben csonthéjas gyümölcsök laknak. A gyümölcskertészet három kertből áll: barackoskertből, meggyeskertből és a szilváskertből. Aki ellátogat a gyümölcsöskertbe, annak mindig a barackoskertben akad először dolga, mert itt van a kertészet központja. Itt lakik a gyümölcsösök gazdája a családjával, itt van a “szedd magad” központja, és itt laknak azok a gépek-eszközök, amik a munkánkat segítik.

A barackoskertben 3,5 hektáron három fajtát gondoznak. A gyümölcsösben nemcsak a 3,5 hektár területen van 1400 db őszibarack fa, hanem 1,5 hektáron 600 db meggyfa is él, melynek fajtája a világhírű Érdi bőtermő.

A kertészet öntözött, mely minden évben biztosítja a kiváló minőségű termést. Külön szót kell ejtenünk a növényvédelemről.
További információért, nyitva tartásért tekintse meg a gyümölcsös (www.gyumolcsos.hu) honlapját.

Remek családi program
A gyümölcsszedés faluhelyen nem nagy csoda, ott természetes velejárója az életnek. Ha a városi ember szedésre adja a derekát, érdemes átgondolni, hogyan bonyolítsuk.
Remek családi programnak is, kivihetjük a gyerekeket, élvezni fogják a könnyű fizikai munka szépségét.
Ne nagy melegben érkezzünk, keljünk inkább korán, így ráadásul még találni is fogunk szép termést, nem szedik le előlünk.

Lekvár vagy befőtt?
Nagyon fontos, hogy kocsánnyal együtt szüreteljünk! Ha azt szeretnénk, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolbadobás sem, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe – ajánlja a pátkai kertészet honlapja.
A púpozott doboz helyett inkább több lapos edénybe gyűjtsük az epret! A dobozokat érkezéskor méressük le, annyival is kevesebb lesz a végszámla.
Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon mennénk. A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyjuk a napon állni, inkább keressünk árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtsük vagy fagyasszuk le.
Hazaérkezve csak annyi szamócát mossunk meg, amennyit rögtön be is kapunk. A tárolni kívánt részből válogassuk ki a beteg, nyomódott szemeket, és a még fogyasztásra alkalmas darabokból készítsünk lekvárt vagy sütit.